arabika-czy-robusta

Arabika i robusta wideo

Tekst o gatunkach kawy już kiedyś pojawił się na naszym blogu, a możecie go przeczytać tutaj. Dziś wideo opowiadające trochę więcej o gatunkach kawy, czyli arabice i robuście oraz różnicach i podobieństwach pomiędzy nimi. Przeglądając oferty sklepów z kawą  oraz palarni nie sposób zauważyć, że prym wiodą dwa gatunki kawy: arabika i robusta, ale co tak naprawdę oznaczają te nazwy i na co warto zwrócić uwagę wybierając kawę. Czy wybrać 100% arabikę czy raczej kawę z domieszką robusty? 

Pierwszym podobieństwem jest miejsce występowania na kuli ziemskiej. Zarówno arabika jak i robusta występują pomiędzy zwrotnikami raka i koziorożca, czyli w Ameryce łacińskiej, Ameryce południowej, Afryce oraz Azji – kontynenty te umożliwiają uzyskanie odpowiedniego mikroklimatu dla rozwoju ziaren kawowca. 

Główne różnice pomiędzy arabiką i robustą to:

  • arabika z reguły rośnie na terenach wyżej położonych niż robusta, a co za tym idzie średnia roczna temperatura w przypadku arabiki jest niższa niż w przypadku robusty.;
  • plantatorzy arabiki borykają się z większą ilością trudności ponieważ drzewka arabiki są bardziej podatne na działania szkodników i chorób;
  • różnice są ogromne zarówno jeżeli chodzi o aromat jak również smak. Arabika z reguły ma smak owocowy o wyczuwalnej kwasowości , natomiast ziarna robusty charakteryzują  się bardziej goryczkowym smakiem zbliżonym do włoskiego orzecha czy gorzkiej czekolady;
  • cena ziaren arabiki jest wyższa aniżeli ziaren robusty, wynika to z wyższej jakości oraz trudności uprawy;
  • ziarna robusty posiadają około dwa razy więcej kofeiny niż ziarna arabiki;
Poszukiwanie ulubionej kawy Poszukiwanie ulubionej kawy
cup-tasting Cupping kawy czyli cup tasting

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

thirteen − 3 =