Kawowe podróże palcem po mapie- Etiopia

Kawa ziarnista, Newsy, Recenzje
5/5(2)

Wyobraźmy sobie naturalne lasy kawowe rosnące na wysokości 1700- 2000 m n.p.m. Dzikie kawowe drzewa. Nie takie rosnące w równych rzędach znane z popularnych reklam w telewizji, ale niczym nie ujarzmiane, wolne i swobodne… Poniżej rozpościera się sawanna, po której wędrują antylopy, słonie i żyrafy, a wśród zarośli czają się lwy. Ziarna kawy zbierają ubrane w białe tradycyjne stroje kobiety z plemienia Oromów.

Wyobraźmy sobie rastafarian, którzy tu znaleźli Ziemię Obiecaną, śpiewających swoje radosne pieśni w rytmie reggae i świętujących każdą możliwą uroczystość.

Wreszcie wyobraźmy sobie kraj, który jeszcze na początku 2018 roku był w stanie wojny i należy do najuboższych państw świata.

Czy myślimy o tym, siadając nad filiżanką ulubionej kawy?

Kawą, która przeniesie nas na Wyżynę Abisyńską, gdzie w temperaturze ok. 26 stopni zbierane są aromatyczne ziarna arabiki odmiany heirloom, jest Djimmah z wrocławskiej palarni kawy Etno Cafe.

Djimmah to gęsta, aromatyczna arabika praktycznie pozbawiona kwasowości z goryczką pozostającą długo na języku. Jest mocna i pełna w smaku, z odrobiną tej etiopskiej dzikości i ciepła Afryki. Idealnie komponuje się z mleczną pianką w porannym cappuccino czy południowym latte. Można się nią delektować w słoneczne popołudnie, wędrując myślami po bezkresnej sawannie.

Anna Kruczkowska

Monin – recenzja Pani Ga...
Kubek termiczny Asobu – ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 − four =