Kona

Kona – hawajska kawa

Kawa ziarnista, Newsy
5/5(3)

Aloha kawosze! Czy wiedzieliście, że jedna z najdroższych kaw uprawiana jest na Hawajach? Pomimo tego, że myśląc o producentach kawy, w pierwszej kolejności wymieniamy Brazylię, Kolumbię czy Wietnam, to hawajska Kona znajduje się w czołówce najbardziej pożądanych kaw na świecie. Hawaje to nie tylko gorące plaże, surfing, wulkany czy Pearl Harbor, ale również niezwykła Kona, której ceny potrafią zawrócić w głowie.

Co to jest Kona?

Kona to nazwa kawy uprawianej na zachodnim wybrzeżu Hawajów. Jest to kawa gatunku arabika, która rośnie na zboczach wulkanów Haulalai i Mauna Loa. Wulkaniczna, bogata w minerały gleba pozwala wytworzyć średnio mocną, lekko kwaskowatą i cudownie bogatą kawę, która oferuje winno-korzenny, pikantny smak. Kawa posiada wyjątkowe warunki do wydania wspaniałych plonów. Bogate w minerały zbocza gór chronią ją przed żywiołami, a słoneczne poranki połączone z codziennym lekkim popołudniowym deszczem zapewniają skuteczne nawadnianie. Ziarna Kona są jedyne w swoim rodzaju, a ich cena doskonale to odzwierciedla. 

Kona

Nazwa Kona odnosi się wyłącznie do ziaren uprawianych w tym regionie, a kawy produkowane w innych częściach Hawajów nie mogą być nazywane Kona. Ta niezwykła kawa jest produkowana na małym terenie, a za jej kilogram musimy zapłacić około 700 zł. Na jej wysoką cenę wpływ ma wiele czynników:

  • Koszt utrzymania plantacji
  • Ogromne koszty transportu
  • Wysokie płace dla rolników
  • Wysoki popyt
  • Ograniczona podaż

Niestety kupując kawę Kona, można bardzo łatwo dać się zwieść. Ze względu na rzadkość i cenę kawy, sprzedawcy detaliczni chcąc zarobić, często wykorzystują niewiedzę klientów. Hawajskie prawo pozwala nazwać kawę Kona jeżeli produkt posiada tylko 10% tych rzadkich ziaren. Wielu producentów oferuje tzw. Kona Blends, które zawierają właśnie 10% hawajskiej Kona, a 90% często niskiej jakości ziaren. Takie mieszanki są sprzedawane co prawda w niższych cenach, ale ciężko znaleźć w nich jakiekolwiek powiązania ze 100% Kona. 

Poza Hawajami taka kawa może zawierać jedynie 1% lub mniej Kona, co oznacza, że opakowanie może zawierać 1 ziarenko tej kawy, a w nazwie znajdzie się Kona. Jest to o tyle mylące, że kupując taką kawę, można mieć nadzieję, że nabyło się pożądany produkt z górnej półki, a w rzeczywistości pozostaje delektowanie się tańszą kawą, która wcale nie jest Kona.

Kawa po wiedeńsku Kawa po wiedeńsku – jak...
Lucaffe Classic Kawa ziarnista Lucaffe Classic...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

eight + 7 =