Robusta

Robusta – niedoceniany gatunek kawy

Newsy, Poradniki
5/5(5)

Istnieje przeświadczenie, że arabika to najlepsza kawa na świecie. Nie będziemy podważać tej tezy, lecz nie możemy zapomnieć o innym gatunku kawy, który również jest nam bardzo potrzebny, a dla niektórych ludzi jest jedynym słusznym wyborem. Przeczytaj naszą opowieść o robuście, która wciąż jest tak bardzo niedoceniana.

Szlachetna siostra arabika

Robusta inaczej zwana kawą kongijską wywodzi się z centralnej i zachodniej części Afryki subsaharyjskiej. Jako gatunek kawy została odkryta stosunkowo niedawno, bo dopiero w XIX wieku. Dziś robustę uprawia się niemal wszędzie, gdzie pozwalają na to warunki klimatyczne. Jej uprawy możemy znaleźć w Brazylii czy w Afryce, ale z produkcji robusty szczególnie słyną kraje azjatyckie takie jak Indonezja, Indie i Wietnam. Pomimo tego, że robusta stanowi około 30% światowej produkcji kawy, to ciągle jest ogromnie niedocenianym gatunkiem. Jej tragizm polega na tym, że posiada znacznie bardziej uwielbianą siostrę – arabikę. 

Podczas gdy arabika jest na ustach wszystkich koneserów kawy, to robusta jest uważana za jej podgatunek. Światowe koncerny gloryfikują wyłącznie stuprocentowe arabiki, których smak zachwyca już od pierwszego łyku, a nieświadomy konsument twierdzi, że robusty nie wolno mu pić. Jest to dosyć przykre stwierdzenie, bo pomimo tego, że rzeczywiście arabika posiada zupełnie inny, dla większości przyjemniejszy smak, to robusta również ma wiele zalet. 

Zacznijmy od samej produkcji robusty. Kawę kongijską uprawia się na zdecydowanie niższych wysokościach niż arabikę. Plantacje robusty znajdują się na wysokościach od 200 do 800 m n.p.m. Jej uprawa jest łatwiejsza niż w przypadku arabiki, a koszty produkcji są niższe. Robusta posiada więcej kofeiny niż jej słynna siostra, co nie oznacza tylko, że potrafi nas skutecznie pobudzić. Kofeina jest naturalnym pestycydem kawowca więc roślina, która posiada jej więcej, jest mniej narażona na działania pasożytów i chorób. Podczas gdy robusta sama chroni się przed szkodnikami, to arabika potrzebuje więcej herbicydu i pestycydów. 

Idealny duet

Arabika i robusta wyraźnie różnią się smakiem, ale nie oznacza to, że szlachetność tej pierwszej odmiany z miejsca dyskwalifikuje drugą. Wprost przeciwnie. Intensywny smak robusty z charakterystyczną ziemistą nutą świetnie sprawdza się w takich specjałach jak espresso, gdzie najlepiej prezentują się połączenia arabiki i robusty. Ta pierwsza odmiana gwarantuje bogaty smak i aromat, a druga daje nieco więcej intensywności i wspaniałą warstwę pianki zwaną cremą. Bardzo często robusta jest używana w różnych mieszankach, które umożliwiają przygotowanie idealnego espresso. Przeważnie są to małe domieszki robusty w proporcjach 10, 20, 30%, ale można też spotkać zdecydowanie mocniejsze kawy w większości składające się z ziaren robusty.

Dzisiaj robusta jest szczególnie uwielbiana na południu Włoch. Jest to poniekąd związane z historią tych regionów, które przez długi czas były najbiedniejszymi we Włoszech, a mieszkańców nie było stać na codzienne picie drogiej arabiki. Pomimo tego, że sytuacja gospodarcza poprawiła się na tych terenach, to w dalszym ciągu synonimem kawy jest tam intensywna robusta. 

Każdy z nas ma swój gust i każdy z nas może kochać smak robusty, jak i go nie znosić. Warto jednak wiedzieć o niej trochę więcej niż tylko tyle, że jest mniej szlachetna od swojej siostry arabiki. Jedna i druga odmiana ma swoich zwolenników, którzy w kawie szukają czegoś innego. Jeżeli nigdy w życiu nie mieliście okazji spróbować kawy z domieszką robusty lub stuprocentowej robusty, to może pomimo zniechęceń od znajomych miłośników arabiki właśnie ta kawa stanie się Twoją ulubioną. 

Toraja Sulawesi Toraja – kawa z...
Czy smak herbaty zależy od wo...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

14 − 14 =