Kawa po irlandzku

Newsy
5/5(4)

Kawa po irlandzku to ceniony na całym świecie wspaniały napój, który powstał zupełnie przez przypadek. Dziś uznawany za jeden z najpowszechniejszych przepisów na kawę z dodatkiem alkoholu, kiedyś miał za zadanie jedynie rozgrzewać zmarzniętych turystów. Przedstawiamy Wam kawę po irlandzku. Na wstępie uprzedzam, że ten artykuł ma na celu promowanie jedynie kultury oraz wspaniałej historii związanej z kawą. 

Czym jest kawa po irlandzku?

Kawa po irlandzku to bardzo ciekawy napój kawowy, który potrafi fantastycznie rozgrzać organizm i nie chodzi tylko o to, że podaje się go na ciepło. Przygotowuje się ją na bazie irlandzkiej whiskey i ukoronowana jest słodką, bitą śmietaną.

Początki tej niezwykłej kawy sięgają roku 1942 i są związane z niecodzienną sytuacją. Pewnego dnia miał odbyć się lot z irlandzkiego portu lotniczego Foynes do Kanady, jednak coś poszło nie tak. Po trzech godzinach od startu samolot musiał zawrócić na lotnisko z powodu niekorzystnych warunków atmosferycznych.

Niestety długie czekanie na poprawę pogody wpływało na lekkie rozdrażnienie zmarzniętych i zmęczonych pasażerów. Wtedy to na pomoc im wyszedł Joseph Sheridan, który prowadził na lotnisku własną kantynę. Dobrze wiedział, co poprawi humor zmęczonym pasażerom i postanowił zaserwować im kawę z whiskey i bitą śmietaną. Napój ten wywołał takie zadowolenie, że Stanton Delaplane (dziennikarz San Fransisco Chronicle) zabrał ze sobą przepis do Stanów Zjednoczonych i przekazał dalej. Dzięki tej sytuacji Irish Coffee jest napojem, który możemy dzisiaj dostać niemalże w każdym miejscu na świecie.

Aktualnie możemy otrzymać wiele napojów bardzo podobnych do Irish Coffe:

Scottish Coffee z dodatkiem szkockiej whiskey
French Coffee z dodatkiem koniaku lub brandy
Russian Coffee z dodatkiem wódki
Jamaican Coffee z dodatkiem ciemnego rumu
Spanish Coffee z dodatkiem sherry

Kawa po irlandzku przepis:

1. Na dno eleganckiej szklanki wlej filiżankę świeżo zaparzonej kawy.
2. Do kawy dolej 50 ml irlandzkiej whiskey.
3. Dosyp odrobinę cukru trzcinowego.
4. Całość udekoruj bitą śmietaną i postaraj się, aby warstwy się nie pomieszały.

Juan Valdez Juan Valdez – ikona kolu...
affogato Kawa z lodami – Affogato

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

nineteen + twenty =