Jak zachować świeżość kawy

Świeża kawa jest najlepsza, jak utrzymać jej świeżość na długo?

Poradniki
5/5(1)

Świeżość kawy to jeden z głównych parametrów determinujących jakość i smak kawy w filiżance. Kawa, jest produktem, który zmienia się w czasie. Ma swoją datę przydatności oraz zdarza się, że również rekomendowany przez palarnię okres do spożycia.

Świadomy kawosz, przy zakupie ziarna uwzględnia, kiedy została ona wypalona. Oczywistym dla niego jest to, że świeża kawa jest lepsza. Jednak nie tylko data wypalenia kawy wpłynie na jej jakość. Szalenie istotne jest również to, jak samą kawę przechowujemy! I o tym właśnie będzie dzisiejszy wpis. 

Poniżej przedstawiam kilka punktów, którymi warto się kierować podczas przechowywania kawy oraz błędy, których należałoby unikać, wyeliminować z codziennej praktyki, jeśli chcemy cieszyć się dobrą i świeżą kawą.

  • Kawa ziarnista o wiele dłużej zachowa świeżość, od kawy mielonej. Jak wspomniałem kawa jest naturalnym produktem, który zmienia się w czasie. Czy owoc (np. banan, jabłko) dłużej zachowa swą świeżość kiedy jest w całości, czy kiedy pokroimy go na małe kawałki? Odpowiedź jest oczywista. Tak samo jest z kawą! Zmielona kawa bardzo szybko wietrzeje, traci aromat, staje się jałowa. Więc jeśli posiadamy młynek i sami mielimy kawę, nigdy nie róbmy tego na zapas. Starajmy się, przed samym parzeniem kawy, mielić jej tyle ile będzie nam potrzebne do zaparzenia. Przechowywanie większych ilości zmielonej kawy w słoiku, czy innym naczyniu to zły pomysł.
  • Kupujmy opakowania, które będą spełniały nasze oczekiwania. Jeśli zużywamy stosunkowo niewiele kawy, nie zaopatrujmy się w wielkie opakowania. Oczywiście większe opakowania z reguły są bardziej ekonomiczne, jednak starajmy się znaleźć odpowiedni balans. Cóż z tego jeśli zaoszczędzimy parę groszy, jeśli większa część kupionej przez nas kawy straci swój początkowy aromat? Jeśli nasze zapotrzebowanie na kawę wynosi np. 250g na miesiąc, to może zamiast kupna kilogramowej paczki, którą zużyjemy przez kilka miesięcy, warto się zastanowić, czy nie lepiej byłoby co miesiąc otrzymywać nową paczkę świeżego ziarna?
  • Jednym z głównych wrogów świeżości kawy jest wilgoć. Kawa jest higroskopijna, czyli charakteryzuje się skłonnością do pochłaniania wilgoci. Dlatego przechowując kawę starajmy się trzymać ją z dala od źródeł wilgoci, czyli np. od kuchenki, na której gotujemy. Oczywiście ważne jest również aby pojemnik w którym przechowujemy kawę był suchy.
  • Kolejnym czynnikiem, który nie służy kawie, jest tlen (kontakt kawy z powietrzem). Starajmy się przechowywać kawę w szczelnych pojemnikach. Obecnie wiele kaw posiada podobny sposób zamykania opakowań do woreczków strunowych. Jeśli zamkniemy kawę w ten sposób, poprzez delikatne ściśnięcie paczki usuniemy z niej większość powietrza (zazwyczaj przydaje się do tego zaworek znajdujący się na paczce). Tak przygotowaną paczkę zamknijmy w suchym, czystym, pozbawionym zapachów pojemniku. Pozwoli to kawie dłużej pozostać świeżą i aromatyczną. Obecnie spotkać możemy się z pojemnikami próżniowymi, w którym jesteśmy w stanie wypompowywać powietrze. Jest to również świetna opcja do przechowywania kawy.
  • Wysoka temperatura przyśpiesza utratę jakości i świeżości ziaren kawy, dlatego przechowując ją unikajmy miejsc nasłonecznionych, lub takich w których dochodzi do wzrostu temperatury przez inne czynniki, np. bliskie położenie względem piekarnika, czy grzejnika.
  • Starajmy się nie trzymać kawy obok źródeł ostrych zapachów, ponieważ mogą one przechodzić do kawy i być później wyczuwalne w naparze. Raczej nikomu nie sprawi przyjemności kawa o aromacie czosnku, cebuli, czy chemicznych detergentów.
  • Jednym z często popełnianych błędów jest przechowywanie kawy w lodówce. Problem tym bardziej rażący, jeśli kawa jest w nieszczelnym opakowaniu, a w lodówce poza kawą znajduje się wiele produktów spożywczych o silnym zapachu, którymi następnie przechodzi sama kawa. Do przykładów takich produktów możemy zaliczyć m.in. sery, wędliny, czy warzywa takie jak czosnek. Przechowywanie kawy w lodówce to zły pomysł również ze względu na zmianę temperatur kawy zarówno podczas wkładania jej do lodówki, jak i podczas jej wyjmowania. Chodzi tu głównie o to, że kawa po wyjęciu z lodówki jest oczywiście chłodna i nawet jeśli była zamknięta na tyle szczelnie, że nie miała kontaktu z zapachami z lodówki, to po otwarciu jej, wraz z równoważeniem swojej temperatury, do temperatury pokojowej, będzie ona silnie pochłaniała wszelakie zapachy unoszące się wtedy w powietrzu.
  • Kolejnym czynnikiem który pogarsza świeżość i jakość przechowywanej kawy jest światło słoneczne. Przechowujmy ją z nieprzezroczystym szczelnym pojemniku, w zamkniętej szafce.

Pamiętajmy, że jakkolwiek by kawa była zapakowana, czas gra na jej niekorzyść. Jesteśmy jednak w stanie spowalniać ten proces, zrobić wiele, aby pozostawała ona jak najdłużej świeża. Gorąco zachęcam do kupowania kawy ze źródeł, w których dowiemy się kiedy dana kawa została wypalona. Jest to bardzo cenna informacja! Jeśli już taka kawa trafi z nasze ręce, stosując się do omówionych rad, będziemy mogli dłużej doceniać pełnie smaku i aromatu przygotowanego przez nas naparu. 

Czyszczenie ekspresu Nivona Czyszczenie ekspresu Nivona, c...
Co na prezent świąteczny Co na prezent świąteczny?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

seven − 4 =