Czyszczenie ekspresu Nivona

Czyszczenie ekspresu Nivona, czyli jak dbać o ekspres do kawy

Poradniki
4.2/5(5)

Dzisiaj bardzo ważny temat, mianowicie czyszczenie ekspresu Nivona. Bardzo wiele osób zwraca się do nas z prośbą o wytłumaczenie w jaki sposób czyścić ekspres oraz po co w ogóle to robić.

Nivona to Szwajcarska firma zajmująca się produkcją ekspresów do kawy, które posiadamy w swojej ofercie i mimo tego, że w instrukcji obsługi ekspresu są dokładne informację w jaki sposób czyścić ekspres spora liczba osób zadaje nam pytania telefonicznie czy mailowo, dlatego postanowiliśmy napisać krótki poradnik czyszczenia ekspresów do kawy Nivona – ponieważ wszystkie ekspresy czyści się tak naprawdę w ten sam sposób poradnik będzie jeden.

Po co czyścić ekspres?

Czyszczenie ekspresu do kawy można porównać ze sprzątaniem domu czy zmywaniem naczyń – wcale nie musisz tego robić, ale miej świadomość, że w czasie działa to na Twoją niekorzyść. Regularna konserwacja i czyszczenie ekspresu są bardzo ważne dla zapewnienia bezawaryjnego i poprawnego działania urządzenia. Dbanie o czystość i higienę ekspresu zdecydowanie wpływa na smak kawy oraz walory estetyczne, które dla naszych gości na pewno są bardzo ważne. Osobiście nie chciałbym napić się kawy z ekspresu obok którego lub na którym jest brud czy nawet pleśń. Czyszczenie ekspresów Nivona jest bardzo proste i intuicyjne dzięki czytelnym komunikatom ekspresu, jednak nie o wszystkich czynnościach, o których powinniśmy pamiętać ekspres komunikuje, ale o tym później 🙂

Czyszczenie ekspresu Nivona tabletką czyszczącą

Ekspres informuje o konieczności wyczyszczenia co około 200 cykli zaparzających, wykonywanie tej czynności jest bardzo ważne i pozwala na usunięcie tłuszczy, resztek i pozostałości po kawie znajdujących się wewnątrz ekspresu. Wystarczy napełnić zbiornik na wodę, opróżnić tackę ociekową i pojemnik na fusy, a następnie wrzucić tabletkę czyszczącą do specjalnej szufladki (najczęściej jest to miejsce gdzie wsypujemy kawę mieloną) i uruchomić program czyszczenia ekspresu (clean). Resztę pracy ekspres wykona samodzielnie, a nam pozostanie jedynie opróżnić i uporządkować ekspres. 

Codzienne utrzymywanie ekspresu Nivona w czystości

Będąc posiadaczem ekspresu do kawy powinniśmy pamiętać o kilku czynnościach, które warto wykonywać codziennie.

  • wylewanie wody z tacki ociekowej oraz mycie jej pod bieżącą wodą
  • opróżnianie pojemnika na fusy
  • wymiana wody w zbiorniku na wodę 
  • czyszczenie dozownika kawy
  • jeżeli ekspres posiada dyszę spieniającą mleko z której korzystamy to codziennie powinniśmy ją przepłukać na koniec dnia. 

Czyszczenie bloku zaparzającego ekspresu Nivona

Bardzo ważna czynność, która pomaga utrzymać jakość kawy na najwyższym poziomie i zabezpieczyć ekspres przed uszkodzeniem to czyszczenie bloku zaparzającego, które powinniśmy wykonywać co około 600 cykli zaparzających. O konieczności czyszczenie bloku zaparzającego producent ekspresów Nivona jasno informuje w instrukcji obsługi jednak żaden ekspres nie ma zaprogramowanej funkcji, która by przypominała o tej czynności w panelu obsługi ekspresu, dlatego musimy o tym pamiętać sami.

Aby wyciągnąć i wyczyścić blok zaparzający należy wyłączyć ekspres (dla bezpieczeństwa najlepiej odłączyć go również od prądu) i otworzyć boczną klapkę znajdująca się po prawej stronie patrząc od frontu na ekspres. Następnie wystarczy nacisnąć i przesunąć uchwyt z czerwonym elementem i pociągnąć blok do siebie. Wyciągnięty blok myjemy pod bieżącą wodą bez udziałów jakichkolwiek detergentów, a następnie osuszamy i montujemy na swoje miejsce. Zamykamy boczną klapę ekspresu i uruchamiamy sprzęt – na początku ekspres może wydać dość dziwny dźwięk ze względu na to, że moduł zaparzający będzie musiał się ustawić w odpowiedniej pozycji.      

Czyszczenie systemu mlecznego w ekspresie Nivona

Ekspresy Nivona serii 7XX oraz 8XX posiadają wbudowany spieniacz umożliwiający przygotowanie kaw mlecznych po naciśnięciu jednego przycisku, musimy zwrócić ogromną uwagę na konserwację i utrzymanie czystości elementów odpowiedzialnych za spienianie mleka.

Płukanie systemu mleka powinniśmy wykonywać codziennie, a najlepiej gdybyśmy to robili po każdej zrobionej kawie mlecznej, (jeżeli robimy kilka kaw pod rząd to nie ma to żadnego sensu)  bo mleko szczególnie w ciepłych pomieszczeniach naprawdę bardzo szybko potrafi zrobić wiele szkód.

Raz na jakiś czas (co około 2 tygodnie) powinniśmy też wykonać solidne czyszczenie całego systemu mlecznego. Do tego celu powinniśmy użyć specjalnego preparatu do czyszczenia systemów mlecznych – wystarczy stworzyć roztwór z wody i płynu, a następnie włożyć rurkę do pojemnika z roztworem i uruchomić program czyszczenia cappuccinatore. Warto również podczas generalnego czyszczenia systemu mlecznego porozbierać wszystkie elementy i umyć je w wodzie.

Potrzebne jest jeszcze odkamienianie ekspresu, ale o tym niebawem powstanie kolejny wpis (temat jest zbyt szeroki). Na dziś to już koniec, jeżeli o czymś zapomniałem to dopiszcie w komentarzach 🙂

PS. Jeżeli macie jakiś problem ze swoim ekspresem to śmiało się z nami kontaktujcie, bo od jakiegoś czasu zajmujemy się naprawą ekspresów Nivona, mamy własny, autoryzowany serwis 😀

 

Konserwacja ekspresu do kawy, zadbaj o swój sprzęt Zadbaj o swój sprzęt, czyli ...
Jak zachować świeżość kawy Świeża kawa jest najlepsza, ...

Komentarze 4.2/5(5)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

11 + 4 =