Czekolady Diemme

Czekolada na gorąco producenta Diemme

Czekolada, Recenzje
5/5(2)

Marka Diemme oprócz kaw, posiada w swojej ofercie również czekolady do picia na gorąco. Charakteryzują się one wysoką jakością, niepowtarzalnym smakiem i gęstą, kremową konsystencją. Czekolady zapakowane są w eleganckich, srebrnych puszkach, w których znajdziemy 500 g produktu oraz specjalną miarkę do odmierzania porcji. Do wyboru jest wiele wariantów smakowych i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

Rodzaje czekolad na gorąco do wyboru: chili, miętowa, kokosowa, amaretto, gianduia oraz biała. Sposób ich przygotowania jest banalnie prosty. Jeśli posiadamy ekspres ciśnieniowy to wystarczy wlać do dzbanka 150 ml mleka oraz wsypać 25 g czekolady, po czym wymieszać oba składniki. Czekoladę podgrzewamy przy użyciu dyszy parowej, czekając aż zgęstnieje. Napój możemy przygotować również przy użyciu kuchenki gazowej bądź elektrycznej. Do podgrzewanego naczynia z mlekiem wsypujemy czekoladę i mieszamy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Dla osób lubiących czekoladę, która swoją konsystencją przypomina budyń, wystarczy zmniejszyć porcję mleka do 120 ml. Do przygotowania czekolady można również użyć innego mleka, np. sojowego albo bez laktozy. Jednak najlepiej będzie jeśli użyjemy zwykłego mleka, bo właśnie dzięki niemu czekolada do smakuję tak wyśmienicie.

Gdy podgrzewamy nasz napój to wysoka temperatura powoduje, że z mleka uwalnia się cukier mleczny, czyli laktoza. W ten sposób „podbija” to smak naszej czekolady. Jeśli chcielibyśmy zastąpić mleko wodą, to zdecydowanie czekolada straciłaby na smaku, byłby on po prostu „płytki”. Gorąca czekolada znakomicie sprawdzi się na jesienne czy zimowe wieczory lub jako deser w leniwe popołudnie. 

Porównanie kaw z palarni Java Java Etiopia Suke oraz Java Gw...
Kawa ziarnista Diemme Blue opinie Kawa ziarnista Diemme Blue ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

12 − three =