kawa bazzara

Czy włoska kawa jest najlepsza?

Newsy, Poradniki
5/5(2)

Mówiąc o najlepszej kawie, wiele osób w pierwszej kolejności myśli o tej włoskiej. Takie przeświadczenie istnieje już bardzo długo, a spowodowane jest niezwykle udaną reklamą. Włoska kawa kojarzy się z wyznacznikiem wysokiej jakości, a nierzadko luksusu. Co jest w niej tak urzekającego i czy rzeczywiście można nazwać ją najlepszą na świecie?

Czym jest włoska kawa?

Wszyscy dobrze o tym wiemy, że kawa naturalnie nie rośnie we Włoszech. Jest tam sprowadzana z różnych zakątków świata (np. z Afryki, czy Ameryki Południowej) w postaci surowych ziaren. Głównym zadaniem Włochów jest ich wypalenie, które nadaje kawie niezwykłego charakteru. Takie praktyki mają miejsce na całym świecie, także w Polsce.

Tradycyjne włoskie palenie ziaren jest idealnie przystosowane pod espresso, czyli dobro narodowe Włochów. Kawy włoskie charakteryzują się ciemną barwą i często można dostrzec na nich tłuste plamy, które są naturalnym tłuszczem zawartym w ziarnach. Ciemne, czyli długie palenie ziaren sprawia, że kawa traci wiele swoich właściwości smakowych, a zyskuje te pochodzące z procesu obróbki. W tych kawach można wyczuć wyraźne nuty czekoladowe i orzechowe, jednak w bardzo prosty sposób można ją zepsuć, a wtedy będzie czuć wyłącznie spaleniznę.

Bazzara espresso

Włoskie palarnie kawy.

Włosi nie tylko kochają kawę, ale są znani z jej produkcji. Ten fakt nie powinien nikogo dziwić, gdy spojrzymy na to, ile palarni kawy działa we Włoszech. Jedne mniejsze, które określane są mianem rzemieślniczych, a inne większe, bardziej komercyjne rozpoznawalne na całym świecie. Rozpoznawalność palarni nie jest równoznaczna z wysoką jakością jej kawy. Często zdarza się, że małe rodzinne firmy tworzą znacznie lepszy jakościowo produkt, niż ogromne koncerny, które nie dbają odpowiednio o ziarna. 

Pomimo tego, że ciemne palenie jest nazywane „włoskim”, to nie jest to standardową regułą. Północna część Italii jest mocno utożsamiana z nieco jaśniejszymi ziarnami, a jadąc dalej na południe, można spotkać coraz ciemniejsze kawy, które są intensywniejsze w smaku.

Bazzara kawa

Czy włoska kawa jest najlepsza?

Twierdzenie, że włoska kawa jest najlepsza wzięło się z pracy, jaką Włosi włożyli w rozkwit kawowego rynku. To właśnie Włosi stoją za rozwojem ekspresu ciśnieniowego i to oni są autorami espresso, które jest znane i cenione na całym świecie. Skuteczne rozreklamowanie tego produktu i światowy boom na Espresso Italiano, znacząco wpłynęło na dzisiejsze myślenie wielu ludzi. Kto nie chciałby się napić espresso zaparzonego z prawdziwej włoskiej kawy?

Najlepsza kawa na świecie to ta, która smakuje Ci najbardziej. Dlatego ktoś, kto preferuje intensywne, aromatyczne espresso, zaparzone z ciemno palonych ziaren i mówi, że włoska kawa jest najlepsza na świecie, ma całkowitą rację.

saszetki ese Kawa w saszetkach E.S.E.
Gabi Master A The Gabi Master A -test.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

8 − 5 =