Jakość wody ma ogromny wpływ na smak kawy

Jak woda wpływa na smak kawy?

Poradniki
5/5(6)

Zapewne nie raz zastanawiałaś/eś się nad tym czy woda, którą użyłeś do przygotowania swojego ulubionego napoju ma jakikolwiek wpływ na finalny smak kawy. Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta i jednoznaczna – TAK.

Niezależnie od tego, w jaki sposób przygotujesz swoją kawę, zawsze będzie ona składać się głównie z wody. W większości przypadków woda stanowi około 98% kawy, tj. gotowego naparu w filiżance. Logiczne jest więc to, że jakość użytej wody znacząco wpływa na smak przygotowanej kawy.

Minerały wpływają na smak kawy?

Minerały i pierwiastki zawarte w wodzie znacząco wpływają na smak przygotowanej kawy, im jest ich więcej tym mniej miejsca na smaki i aromaty zawarte w ziarnach kawy.
Zmielona kawa zaparzona w wodzie bardziej zmineralizowanej będzie miała mniej wyraźny smak – stanie się płaska. Z kolei kawa parzona w „zbyt czystej” wodzie np. destylowanej zostanie pozbawiona wszelkich mikroelementów zawartych w wodzie i będzie miała nieprzyjemny, szorstki smak.

W takim razie jaką wodę używać?

Całkiem inny smak i skład ma woda mineralna, woda źródlana, woda z kranu, a jeszcze inny woda po przefiltrowaniu.

Woda z kranu w każdym mieście w Polsce różni się składem i smakiem, w wielu miejscach jest przesycona minerałami i pierwiastkami.
Im więcej w wodzie minerałów i pierwiastków, tym mniej miejsca pozostaje na dodatkowe składniki takie jak tłuszcze, cukry czy alkaloidy zawarte w ziarnach kawy. Ilość substancji rozpuszczonych w wodzie ma ogromny wpływ na końcowy efekt naszego napoju – jego smak i aromat.

Niejednokrotnie przeprowadzaliśmy w naszej firmie testy z użyciem wody mineralnej, kranowej oraz filtrowanej. Zaparzenie 3 kaw tą samą metodą z zachowaniem jednakowych parametrów poza pochodzeniem wody dało nam bardzo ciekawe i dające do myślenia efekty. Woda ma naprawdę bardzo duży wpływ na smak i aromat przygotowanej kawy!

Wkłady filtrujące DAFI

Ilość substancji rozpuszczonych w wodzie określana jest skrótem TDS, czyli Total Dissolved Solids. Ilość ta wyrażana jest w miligramach na litr. Dopuszczalna ilość substancji rozpuszczonych w wodzie do spożycia to 1000 mg/litr. Jednak według organizacji SCAE i SCAA do przygotowywania kawy najlepsza jest woda o TDS równym 120 – 160 mg/litr.

Najprostszym, zadowalającym sposobem jest używanie dzbanków filtrujących wodę, które skutecznie usuwają kamień oraz nadmierne ilości minerałów. Dzbanek to koszt około 50 zł, do tego filtr za 10/15 zł, który spokojnie wystarcza na około miesiąc. Efekty naprawdę zadowalające, a przed wszystkim zauważalne, a raczej wyczuwalne!

Czy temperatura wody ma wpływ na parzenie i smak kawy?

Oprócz jakości stosowanej wody bardzo ważną rolę odgrywa również jej temperatura. Znany i bardzo powszechny standard do parzenia kawy to 88 – 94 ˚C.

Kawa jest bardzo podatna na zmiany temperatury wody, jej wysokość znacząco wpływa na smak gotowego naparu. Pamiętajmy aby nigdy nie używać wrzątku!

Wysoka temperatura podbija smak kawy, dlatego że przyśpiesza i polepsza rozpuszczalność wielu składników zawartych w zmielonej kawie. Kawy parzone w wyższej temperaturze z reguły dają napar bardziej skoncentrowany, bogatszy w składniki wypłukane z kawy. Jednak zbyt wysoka temperatura, tj. wrzątek lub prawie wrzątek to zabicie najlepszych smaków w kawie, stanie się ona płaska i gorzka.

Niska temperatura wody, szczególnie podczas parzenia espresso sprawi, że nasza kawa będzie miała zdecydowanie bardziej odczuwalną kwasowość. Kwasowość ta będzie zdecydowanie nieprzyjemna i żadna dodatkowa nuta nie będzie wyczuwalna.

Tak więc, jeżeli chodzi o temperaturę wody podczas parzenia kawy to w przypadku ekspresu i espresso warto trzymać się blisko wyznaczonych granic 88 – 94 ˚C. Jeżeli chodzi o alternatywne metody parzenia kawy to granice są zdecydowanie większe, a dodatkowo w niekonwencjonalnych temperaturach można dostrzec naprawdę ciekawe efekty – warto eksperymentować!
Jak widzicie woda ma niebagatelny wpływ na smak naszej kawy, dlatego warto zadbać o ten szczegół. Jeżeli masz jakieś pytania lub ciekawe informacje dotyczące wody w kawie napisz o tym w komentarzu! Będzie nam bardzo miło 🙂

 

Jaką kawę wybrać? Jak wybrać kawę? Szybki pora...
Jak wybrać młynek do kawy? Mielenie kawy, czyli jak wybra...

Komentarze 5/5(6)

    1. @Zibi jeżeli używasz wody filtrowanej z dzbanka to w ekspresie nie musisz już korzystać z filtra. Pamiętaj tylko aby do zbiornika wlewać wodę świeżą i raz na jakiś czas zrób odkamienianie ekspresu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

sixteen − seven =