Test jakości wody

Test jakości wody – parzymy Aeropress

Testy
5/5(2)

Woda to niezwykle ważna rzecz w życiu każdego człowieka. Jakiś czas temu na naszym blogu pojawił się artykuł mówiący o tym jak woda wpływa na smak kawy (tutaj link: http://blog.konesso.pl/jak-woda-wplywa-na-smak-kawy/ ) W artykule wspomnieliśmy, że niejednokrotnie robiliśmy w firmie testy związane z wodą. Dziś chciałbym Wam przedstawić w skrócie przebieg i wyniki naszego ostatniego testu wody.
Na test zaprosiliśmy wodę kranową, niegazowaną wodę mineralną z butelki oraz wodę z kranu przefiltrowaną w dzbanku Dafi.

Zabawę zaczęliśmy od zmierzenia miernikiem TDS ilości substancji rozpuszczonych w wodzie. Wyniki były następujące:

  • woda kranowa – 195
  • woda mineralna – 324
  • woda przefiltrowana w dzbanku – 144

Przypomnę tylko, że według SCAE do przygotowywania kawy najlepsza jest woda o TDS równym 120 – 160 mg/litr.
W zasadzie już na tym etapie moglibyśmy zakończyć nasz test odpowiadając przy tym jaka woda jest najlepsza do przygotowania kawy. Założeniem testu było przygotowanie 3 kaw w Aeropresie i ich ocenienie.

Wszystkie czynniki tj. mieszanka kawowa, stopień mielenia, temperatura wody, preinfuzja, czas parzenia oraz czas przeciskania kawy były stałe. Jedyną znaczącą różnicą w przygotowanych kawach była użyta woda, która bezpośrednio wpływała na smak ocenianej kawy.
3 gotowe kawy z Aeropressu rozlaliśmy do 12 filiżanek. Każdy z nas miał do spróbowania 3 filiżanki, oczywiście próba była wykonywana w ciemno (nikt nie wiedział jaką kawę próbuje). Ocenialiśmy kawy w skali od 1 do 3 z wykorzystaniem każdej oceny tylko jeden raz.

Wygrała kawa z wody przefiltrowanej, całkiem nieźle wypadła też woda kranowa (pewnie ze względu na to że u nas w mieście woda jest bardzo okej) na samym końcu kawa z wody butelkowej.

O czym to świadczy?
Oczywiście o tym, że niepodważalnym faktem jest to, że woda ma ogromny wpływ na smak kawy. Kawa przygotowana z wody butelkowej była strasznie płytka, w jej smaku było czuć głównie nieprzyjemną gorycz i zero nutek Etiopii, których oczekiwaliśmy. W tym przypadku woda kranowa spisała się całkiem nieźle, jej całkiem dobry skład pozwolił rozwinąć się większości smaków i aromatów zawartych w ziarnach – efekt zadowalający. Woda przefiltrowana wygrała! Pełny, soczysty napar, który zgodnie oceniliśmy najwyżej. Praktycznie brak jakichkolwiek zaburzeń spowodowanych złą jakością wody.
Spróbuj przeprowadzić test wody użytej do parzenia w swoim domu i podziel się tym z innymi!

Cascara - herbata z kawy? CASCARA – herbata z kawy...

Komentarze 5/5(2)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

twenty − 17 =