Co kraj to obyczaj, czyli kultura picia kawy
NewsyMimo że kawa to napój niezwykle uniwersalny i znany na całym świecie, to każdy kraj ma swoje zwyczaje i tradycje związane z jej piciem. Przedstawiamy Wam jak wyglądają one w kilku krajach.
TURCJA
Tutaj serwuje się słynną kawę po turecku. Aby ją przyrządzić należy do tygielka nasypać bardzo mocno zmieloną kawę, zalać zimną wodą, dodać cukier i postawić na wolnym ogniu. Taka kawa jest bardzo mocna, gorąca i aromatyczna.
FRANCJA
Tutaj dzień rozpoczyna się bagietką i kawą z mlekiem – cafe au lait. Ta kawa pita jest w dużych kubkach lub nawet miskach, dlatego że Francuzi bardzo lubią maczać pieczywo w kawie.
We Francji kawę pija się również po południu na deser. Cafe liegois to kawa podawana z lodami waniliowymi i śmietanką, a cafe fouette to napój z dodatkiem rumu, bitej śmietany i startej czekolady.
WŁOCHY
Włoska kawa jest chyba najsłynniejszą na świecie. Włosi lubią mleczne kawy, ale piją je tylko rano (do 11). Natomiast po południu serwują sobie mocne espresso, które zazwyczaj wypijane jest na stojąco, w biegu. Mówi się, że turystę można poznać we Włoszech właśnie po tym, że zamawia cappuccino po 12 😉
STANY ZJEDNOCZONE
Tutaj kawę pije się w wielkich ilościach, w pośpiechu i w kartonowych kubkach. Amerykanie nie celebrują picia tego napoju, spożywają go w biegu. Popularna tu jest kawa z sieciówek takich jak np. Starbucks. Do kawy często dodawane są kaloryczne dodatki takie jak bita śmietana lub syropy smakowe.
PODSUMOWANIE
Kawę pija się wszędzie, jednak na różne sposoby. Włosi wolą espresso, Francuzi lubią maczać w kawie pieczywo, Amerykanie traktują kawę jako napój energetyczny, a Turcy jako deser po obiedzie.
A Wy jaką kawę lubicie? 😉