phin

Phin – czyli kawa po wietnamsku.

Newsy, Recenzje
5/5(2)

Jeśli chodzi o sposób przygotowania kawy, każdy kraj na świecie ma swoje tradycje. W Turcji pije się kawę po turecku, w Irlandii po irlandzku, a w Polsce… również po turecku, chociaż nie wiele ma to wspólnego z oryginałem. Ile znamy krajów, tyle znajdziemy metod na zaparzenie kawy. Dzisiaj przedstawimy Wam bardzo ciekawy wietnamski przyrząd do parzenia kawy, czyli Phin. Jego obsługa nie jest żadną filozofią, a efekty są powalające.

Co to jest Phin?

Choć możemy spotkać się z ceramicznymi urządzeniami, to standardowy Phin to mały metalowy zaparzacz, który składa się z 4 prostych części (podstawa, zbiornik, sitko i pokrywka). Jego obsługa jest bardzo prosta, a zaparzanie kawy działa na zasadzie przelewu. Z wyglądu przypomina mały drip, jednak nie potrzebujemy do niego żadnych filtrów. Efekt w postaci otrzymanej kawy również wygląda zgoła inaczej. Phin jest przeznaczony do parzenia kawy po wietnamsku.

Co to jest kawa po wietnamsku?

Wypicie kawy po wietnamsku może okazać się wspaniałym doświadczeniem, a jej smak z łatwością na długo pozostanie w naszej pamięci. Należy pamiętać, że do tej metody nie warto używać każdej kawy. W Phinie najlepiej jest korzystać z wietnamskiej kawy Trung Nguyen, która jest idealnie zmielona pod nasz zaparzacz. Tradycyjny wietnamski napój pije się ze skondensowanym mlekiem, choć możemy je wymienić na zwykłe mleko. Taka kawa w wersji na zimno fantastycznie nas orzeźwi w upalne dni.

Przepis na kawę po wietnamsku.

Przygotowanie kawy po wietnamsku jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Do szklanki lub filiżanki należy wlać około 50 ml skondensowanego mleka i ustawić na niej Phin. Do zaparzacza wsypujemy 15 g kawy i ugniatamy sitkiem, aby równomiernie ją zalać. Wstępnie wlewamy odrobinę wody o temperaturze 90°C i czekamy 20 sekund, aż kawa odpowiednio się namoczy. Po upływie 20 sekund do zbiornika z kawą wlewamy 150 ml wody i zakładamy wieczko na górę zaparzacza. Kawa powinna parzyć się około 5 minut. Na sam koniec do kawy możemy dorzucić kilka kostek lodu. Nasza tradycyjna wietnamska kawa już jest gotowa i możemy się nią delektować z przyjaciółmi.

  • Do szklanki wlewamy 50 ml skondensowanego mleka i ustawiamy na niej Phin.
  • Do zaparzacza wsypujemy 15 g kawy.
  • Zalewamy odrobiną wody o temp. 90°C i czekamy 20 sekund.
  • Wlewamy 150 ml wody i zakładamy wieczko na zaparzacz.

selfiecinno Kawa z własnym selfie
saszetki ese Kawa w saszetkach E.S.E.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 + fourteen =