BiaÅ‚a herbata – podstawy
PoradnikiCo to jest biała herbata?
Biała herbata jest produkowana z pąków liściowych i młodych listków herbaty chińskiej. Liście zbierane są późną wiosną i suszone na słońcu metodą naturalną. Dzięki temu biała herbata jest najmniej przetworzona. Tradycyjnie produkuje się ją głównie w Chinach, a najbardziej znanym regionem trudzącym się w uprawie białej herbaty jest Fujian. Ostatnio wytwarza się ją również w Indiach.
Biała herbata w smaku jest delikatna i pozbawiona goryczy, a napar pomimo swojej nazwy ma kolor bladożółty. Mimo że w smaku jest niepozornie łagodna, to posiada dość dużą zawartość kofeiny. Jej zawartość zależy od wieku liści. Im młodsze liście herbaty, tym poziom kofeiny będzie większy.
Jak działa biała herbata?
Biała herbata uważana przez wielu za królową herbat czy eliksir młodości. Posiada dużą zawartość przeciwutleniaczy, które działają przeciwnowotworowo i spowalniają proces starzenia się ciała, ale to tylko część jej właściwości zdrowotnych. Wielu ludzi uważa, że jest znacznie zdrowsza od zielonej herbaty.
Biała herbata przede wszystkim poprawia wygląd skóry. Jest świetnym środkiem pielęgnacyjnym ze względu na duży poziom antyoksydantów. Przyspiesza regenerację i zwiększa odporność bez względu czy ją pijemy, czy stosujemy jako tonik.
Picie białej herbaty pomaga obniżyć ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu. Ponadto zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krwionośnego, działa przeciwstresowo i przeciwzapalnie. Jednak, aby dbać o swoje zdrowie, nie możemy polegać wyłącznie na herbacie.
Jak parzyć białą herbatę?
Parzenie białej herbaty jest bardzo proste, a odpowiednie stosowanie się do zaleceń pozwoli uwolnić wszystkie jej zalety w naszej filiżance. Na około 300 ml wody o temperaturze 70°C-80°C powinniśmy użyć 2-3 łyżeczki herbaty. Tak przygotowany napar zalecamy parzyć około 7-9 minut.
Biała herbata jest rzadkim towarem, jednak w dzisiejszych czasach możemy dostać niemalże wszystko. Sklep Konesso.pl w swojej ofercie również posiada bardzo ciekawe białe herbaty, z którymi polecamy się zapoznać.