obróbka kawy

Obróbka kawy

Newsy
5/5(1)

Uwielbiamy spędzać przerwę z filiżanką wyśmienitej kawy. Jest to dla nas chwila relaksu, metoda pobudzenia i oczywiście raj dla podniebienia. Zanim jednak ziarna kawy będą gotowe do przygotowania z nich naparu, muszą przejść proces obróbki. Czynność ta następuje jeszcze przed wypaleniem kawy w palarni i już ten etap wpływa na jakość kawy. Rozróżniamy kilka metod obróbki kawy, które dzisiaj Wam przybliżymy.

Obróbka na sucho (natural)

Jest to najstarsza, najtańsza i zarazem najprostsza metoda obróbki ziaren kawy. Podczas tego procesu nie używa się wody, dlatego jest praktykowany szczególnie w krajach, które cierpią na jej niedostatek. Metoda naturalna, ponieważ wykorzystuje jedynie naturę. Owoce kawowca kładzie się na słomianych matach i pozostawia do suszenia na słońcu przez kilka tygodni. Gdy owoc staje się już kruchy, pracownicy z łatwością oddzielają go od ziaren. Uzyskane ziarna ponownie przechodzą przez proces suszenia, aby otrzymać odpowiedni poziom wilgotności.

Metodę tą prawdopodobnie wykorzystywano w pierwszych arabskich uprawach. Warto wspomnieć o tym, że obróbkę na sucho stosuje się tylko w krajach o suchym klimacie i niskiej wilgotności. Kawa po przejściu przez metodę naturalną charakteryzuje się niską kwasowością i intensywnym smakiem.

Obróbka na mokro/myta (washed)

Jest to proces z użyciem wody, który zajmuje mniej czasu, lecz jest kosztowniejszy. Do tej metody wykorzystuje się głównie dojrzałe owoce zbierane ręcznie. Miąższ musi być miękki, aby łatwo wydobyć z nich ziarna.  Starannie wyselekcjonowane ziarna umieszcza się w specjalnej maszynie bębnowej bądź tarczowej.  Zasada działania tego urządzenia polega na miażdżeniu jagód, co pozwala uwolnić z nich ziarna pokryte osnówką. Aby się jej pozbyć, ziarna są poddawane fermentacji. To, że metoda nazywana jest mokrą, to nie znaczy, że ziarna nie są poddawane suszeniu. Zbyt mokre ziarna są podatne na powstawanie pleśni, dlatego do wysuszenia układa się je na betonie.

Kawy poddane metodzie mytej uznawane są za szlachetniejsze. Charakteryzują się dużo intensywniejszą kwasowością.  Na mokro obrabiane są przede wszystkim kawy z segmentu specialty.

Obróbka honey

Jest to połączenie metody suchej i mokrej. W pierwszej fazie zebrane owoce poddawane są mechanicznemu oddzieleniu ziaren, by następnie mogły się suszyć z warstwą przylegającej pulpy. Ziarna podczas suszenia są ze sobą posklejane, co przypomina, jakby były oblane miodem.

Kawy poddane takiej obróbce są zdecydowanie słodsze i owocowe niż przy wspomnianych wcześniej metodach. Proces honey najczęściej wykorzystywany jest w Brazylii.

obróbka ziaren

plantacja herbaty Historia herbaty
zielona herbata Zielona herbata – podsta...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 − twelve =