zielona herbata

Zielona herbata – podstawy

Herbata, Newsy, Poradniki
5/5(1)

Czym jest zielona herbata?

Przez nazwę zielona herbata rozumie się całą gamę przeróżnych herbat powstających z liści, jak i szypułek czy łodyżek wiecznie zielonego krzewu herbacianego Camellia sinensis var. sinensis. Zerwane listki są poddawane kilku etapom obróbki. Liście są wstępnie suszone, aby zatrzymać proces utleniania i zachować najcenniejsze składniki w liściach. Następnie są rolowane i nadaje się im kształt. Po uzyskaniu odpowiedniego kształtu liście ponownie się suszy, otrzymując gotową zieloną herbatę.

W zależności od regionu, w którym powstaje herbata będą nieznaczne różnice w poszczególnych etapach, dzięki czemu obecnie mamy dostępne setki odmian zielonej herbaty. Głównymi producentami zielonych herbat są Chiny i Japonia, które również na przestrzeni wieków wykształciły swoje własne ceremonie picia tego niezwykłego naparu.

Właściwości zielonej herbaty.

Na temat właściwości prozdrowotnych zielonej herbaty krąży wiele informacji. W ostatnich latach świat naukowy zainteresował się zieloną herbatą i jej wpływem na ludzki organizm. Badania wykazały, że spożywanie herbaty m.in wspomaga obniżenie poziomu cholesterolu LDL i całkowitego cholesterolu, jak również obniża ciśnienie. Zielona herbata jest również znana z poprawy metabolizmu, jak i zbawiennego wpływu na skórę. Obfitość w przeciwutleniacze opóźnia starzenie skóry. Z kolei wysoka zawartość fluoru będzie chroniła nasze zęby i przeciwdziałała próchnicy.

Jak parzyć zieloną herbatę?

W zależności od odmiany, rozdrobnienia i pochodzenia herbaty powinna być ona zaparzana nieco inaczej. Szczęśliwie większość producentów podaje, jak powinno się zaparzać daną mieszankę. Ogólnie przyjęło się, że zielone herbaty sypane powinny być zaparzane w temperaturze od 60 do 85 stopni. Japońskie zielone herbaty najlepiej będą smakowały po zaparzeniu w przedziale 60 – 75 stopni. Chińskie zielone herbaty wolą nieco wyższe temperatury i one najlepiej smakują po zaparzaniu w 75-85 stopniach. Na każde 100-150 ml należy użyć 1 łyżeczki suszu.

Zaparzając herbatę w czajniczku, polecamy dosypać 1 łyżeczkę ekstra. Sam czas zaparzania powinien wynosić między 2 a 4 minutami. Tutaj ważne jest eksperymentowanie i wyczucie jak długo parzona herbata nam najlepiej smakuje. Wysokiej jakości herbaty zielone mogą spokojnie być zaparzane kilkukrotnie. Z każdym kolejnym parzeniem należy wydłużyć czas parzenia o około 30 sekund. Polecamy zapoznać się z bardzo szeroką ofertą zielonych herbat w sklepie konesso.pl.

obróbka kawy Obróbka kawy
Bazzara espresso Doppio – podwójne espre...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

thirteen + four =