Gatunek kawy arabika

Arabika co to takiego?

Newsy
5/5(3)

Arabika to gatunek kawy wiodący prym na całym świecie. Mimo tego iż jest trudniejszy w uprawie i mniej odporny na choroby niż inne gatunki to na całym świecie uprawia się najwięcej właśnie tego gatunku kawy. Trudne warunki uprawy i duża podatność na szkodniki sprawa, że arabika ma zdecydowanie wyższą cenę niż robusta, która jest drugim najpopularniejszym gatunkiem kawy.

Skąd pochodzi  i jak smakuje kawa arabika?

Arabika bardzo często nazywana także kawą arabską pochodzi z Etiopii i jest uznawana za najstarszy gatunek kawy na świecie. Obecnie kawa arabika uprawiana jest na wyżynach (od 700 do 2500 m n.p.m.) pomiędzy zwrotnikiem raka, a zwrotnikiem koziorożca, czyli w tzw. „coffee belt”. Drzewa kawowe gatunku arabika osiągają od 3 do 5 metrów wysokości i kwitną przez cały rok, a same ziarna charakteryzują się podłużnym kształtem oraz delikatnie falistą bruzdą. Warto również wspomnieć o małej zawartości kofeiny znajdującej się w ziarnach kawy arabika, która waha się od 1% do 1,7%. 

Arabika uznawana jest za szlachetny gatunek kawy, z którego można uzyskać delikatny, aromatyczny napar. Na świecie uprawianych jest bardzo wiele odmian arabiki i każda z nich ma nieco inną charakterystykę, która wpływa na smak i aromat wypalonych ziaren. Warunki klimatyczne, pochodzenie czy też metoda obróbki ziaren sprawiają, że każda kawa arabika ma nieco inny smak i aromat. Arabika z Etiopii będzie całkiem inna niż arabika z Kolumbii, każdy region charakteryzuje się swoistymi cechami które finalnie mają ogromny wpływ na smak kawy.

cany-kawy-w-polsce Czy na świecie może zabrakn...
Konkurs wakacje z kawą Konkurs wakacje z kawą #2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 × 4 =