The Gabi Master A -test.
Newsy, TestyThe Gabi Master A to zaparzacz, który w ostatnim czasie wywołał niemałe poruszenie w kręgach kawowych. W błyskawicznym czasie po swoim debiucie stał się obiektem pożądania każdego miłośnika alternatywnych metod parzenia kawy. Specjalnie dla Was przeprowadziliśmy testy, które uprzedzając zakończenie, okazały się sukcesem. Przed Wami koreańskie cudo The Gabi Master A.
Co to jest The Gabi Master A?
Koreańska firma Glowbeans powstała stosunkowo niedawno temu, bo w 2016 roku. Mimo tego ich produkt szybko zyskał światową sławę i dzisiaj jest stawiany niemal na równi z japońskim dripem Hario. The Gabi Master A to mały zaparzacz do kawy, który działa na zasadzie przelewu. Sposób parzenia kawy w Gabi jest bardzo podobny do V60, lecz wymaga od Ciebie znacznie mniej pracy.
Gabi składa się z drippera, który należy umieścić na naczyniu, zbiornika na wodę oraz prysznica, w którym tkwi cały sekret urządzenia. Całość jest wykonana z tworzywa sztucznego. Do przygotowania kawy potrzebne są jeszcze papierowe filtry, które nie są dołączone do zestawu. Dostępne są w 2 kolorach – białym i brązowym, a przez swoje karbowane ścianki przypominają foremki na muffiny.
Jak zaparzyć kawę w The Gabi Master A?
Osoba, która miała już styczność z dripem Hario z pewnością poradzi sobie z zaparzeniem kawy w Gabi. Jednak stosując się do naszych zaleceń, nawet początkujący nie będzie miał żadnego problemu z obsługą zaparzacza.
Rzeczy potrzebne do przygotowania kawy:
- Zaparzacz The Gabi Master A.
- Papierowe filtry.
- Kawa – 15 g. Najlepsze będą jasno palone ziarna kawy segmentu specialty.
- Młynek do kawy.
- Woda – 150 ml, temp. 88-92°C.
Zaczynając cały proces parzenia kawy w Gabi, w pierwszej kolejności musisz ustawić dolny pojemnik na dzbanku lub serwerze. W tym zbiorniku umieść papierowy filtr i zalej go ciepłą wodą tak, aby pozbyć się papierowego posmaku w kawie. Teraz możesz wsypać kawę do pojemnika z filtrem (do Gabi zaleca się 15g średnio zmielonej kawy).
Na zbiorniku z kawą umieść dripper z prysznicem i połącz wszystko w jedną całość. Najlepsze jest to, że Twoja praca z Gabi kończy się po wlaniu 150 ml wody (88-92°C) do górnego pojemnika. W tym momencie całą resztę wykonuje mały, niepozorny prysznic, który dzięki swojej konstrukcji zalewa kawę równomiernie po całej powierzchni. W odróżnieniu od dripa Hario nie musisz dolewać wody, bo ten proces jest kontrolowany przez Gabi.
Od chwili wlania wody do dripa, kawa powinna się parzyć przez około 3 minuty. Po tym czasie możesz ściągnąć zaparzacz i cieszyć się wyśmienitym naparem.
- Umieść papierowy filtr w dripperze i zalej ciepłą wodą, aby pozbyć się papierowego posmaku w kawie.
- Wsyp do drippera z filtrem 15 g średnio zmielonej kawy i złóż wszystkie części w jedną całość.
- Do górnego zbiornika wlej 150 ml wody o temperaturze 88-90°C.
- Po około 3 minutach kawa jest gotowa.
Podsumowanie.
Kawa zaparzona w The Gabi Master A jest bardzo zbliżona do tej, którą możemy uzyskać z dripa V60. Jest to z pewnością coś dla fanów alternatywnych metod parzenia kawy.
The Gabi Master A zachwycił nas przede wszystkim swoim innowacyjnym działaniem. Zastosowanie prysznica, który sam zalewa kawę, jest ogromnym ułatwieniem, ale ma też swoje minusy. Tak jak w innych alternatywnych metodach można wpływać na smak kawy, poprzez różne sposoby przelewania wody, tak Gabi robi to po swojemu, a efekt jest zawsze bardzo powtarzalny. W przypadku Gabi wszystkie eksperymenty ograniczają się jedynie do zmiany proporcji kawy oraz wody. Dla osób lubiących kombinacje nie jest to dobra wiadomość, ale dla kogoś, kto chce mieć zawsze równie pyszną kawę, Gabi jest idealny.