Jak przechowywać kawę?
Kawa mielona, Kawa ziarnista, Newsy, PoradnikiNa genialny smak i aromat kawy wpływa bardzo wiele czynników. Na niektóre z nich mamy mniejszy lub większy wpływ, ale istnieją też takie, które nie są od nas zależne. O ile nie możemy bezpośrednio wpływać na proces obróbki ziaren kawy oraz nie decydujemy o stopniu ich wypalenia, to możemy zadbać o jeden bardzo istotny czynnik, jakim jest świeżość kawy. Każda kawa jest produktem spożywczym i posiada swój termin przydatności do spożycia. Im kawa jest świeższa, tym jej smak jest bardziej wyrazisty, a aromat intensywniejszy. Taka kawa jest po prostu lepsza. Pomimo tego, że nie możemy całkowicie zatrzymać procesu utraty świeżości kawy, to z łatwością możemy go spowolnić. W tym artykule dowiesz się jak przechowywać kawę, aby utrzymać jej świeżość jak najdłużej.
Co wpływa na utratę świeżości kawy?
Żeby wiedzieć, jak skutecznie walczyć z problemem, musimy najpierw poznać jego przyczynę. Na szybką utratę świeżości Twojej ulubionej kawy wpływa kilka czynników.
-
- Wilgoć – Kawa to produkt, który bardzo łatwo pochłania wilgoć, dlatego warto przechowywać ją w suchym miejscu z dala od urządzeń, które generują wilgoć np. kuchenka.
- Kontakt z powietrzem – Jeżeli pragniemy, aby smak naszej kawy cieszył nas jak najdłużej, to warto zadbać o odpowiednią ochronę przed kontaktem ze świeżym powietrzem. Niektóre opakowania kawy posiadają zamknięcia strunowe, które znakomicie zabezpieczają kawę przed wietrzeniem, jednak jeśli nie mamy w domu takiego opakowania, to doskonale sprawdzą się również spinacze biurowe lub klipsy.
- Światło słoneczne – Aby uchronić naszą kawę przed negatywnym wpływem światła słonecznego, wystarczy przechowywać ją w nieprzezroczystym opakowaniu w ciemnym miejscu takim jak szafa lub szuflada.
- Wysoka temperatura – Wszystkie urządzenia, które wytwarzają wysoką temperaturę, negatywnie wpływają na świeżość kawy, dlatego warto trzymać ją z dala od grzejników, kaloryferów i piekarników.
- Intensywne zapachy – Kawa rewelacyjnie absorbuje obce aromaty i często jest stosowana do pozbycia się nieprzyjemnych zapachów. Jednak kawa przeznaczona do spożycia powinna unikać produktów, wytwarzających takie aromaty. Nikt przecież nie chce, aby jego napój pachniał czosnkiem lub cebulą.
W jaki sposób zapobiec wietrzeniu kawy?
Samo przechowywanie kawy nie sprawi, że opóźnimy proces jej wietrzenia. Wiele błędów popełniamy już podczas zakupu kawy oraz w dalszych etapach przygotowywania napoju. Na samym początku zastanówmy się, ile kawy rzeczywiście spożywamy i czy ilość, jaką kupujemy, nie jest zbyt duża. Dla przykładu – jeśli miesięcznie jesteśmy w stanie zużyć 500 g kawy, to postarajmy się kupować ilość, która w zupełności nam wystarczy. Lepiej sięgać wyłącznie po świeżą kawę, niż korzystać z kawy, która od dłuższego czasu zalega nam w szafce.
Kolejnym błędem jest zapełnianie pojemnika na kawę ziarnistą w ekspresach lub młynkach, zbyt dużą ilością kawy. Kawa nie powinna zbyt długo przebywać w takich pojemnikach, ponieważ przykrywki i zamknięcia w nich stosowane nie zabezpieczają ziaren przed wietrzeniem. Zdecydowanie lepiej jest na bieżąco uzupełniać zbiornik świeżymi ziarnami, niż korzystać z pełnego pojemnika zwietrzałej kawy.
Kawa po zmieleniu bardzo szybko traci swoje właściwości smakowe. Już po kilku dniach od zmielenia kawa staje się zwietrzała i nie zachwyca smakiem tak, jak ze świeżego przemiału. Dokładnie tak samo jest w przypadku kupowania kawy mielonej, która mimo szczelnego zamknięcia, szybko traci swoje walory. Najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie kawy w postaci ziarnistej i mielenie jej tuż przed przygotowaniem naparu.
Kawa trzymana w lodówce
Przechowywanie kawy w lodówce to temat stary jak świat. Sposób ten ma swoich zwolenników oraz przeciwników i ciężko nie zgodzić się z niektórymi argumentami padającymi z obu stron. Jednak więcej racji musimy przyznać przeciwnikom trzymania kawy w lodówce. Kawa w lodówce jest przechowywana w towarzystwie innych produktów spożywczych, które wydzielają intensywne zapachy. Jak już pisaliśmy, kawa z łatwością pochłania obce aromaty i tak jest również w przypadku „kawy lodówkowej”. Ponadto, gdy wyciągniemy kawę z lodówki, jej temperatura będzie równoważyć się z temperaturą otoczenia, przez co będzie chłonąć jeszcze więcej obcych zapachów. Taka mieszanka nie może smakować za dobrze.