Plantacje kawy na świecie
NewsyKawa na światowym rynku
Kawa to główne źródło kofeiny i jedna z najpopularniejszych używek co sprawia, że należy do najbardziej pożądanych surowców. Uprawianie rośliny kawowca wymaga odpowiednich warunków klimatycznych, dlatego nie każdy może otworzyć plantację kawy. Uprawy znajdują się pomiędzy 23, a 25 stopniem szerokości geograficznej w tzw. Pasie Kawowym. Obejmuje on tereny Ameryki Środkowej i Południowej, Afryki Środkowej, Indie, Indonezję i Nową Gwineę. Dodatkowo każdy gatunek potrzebuje zupełnie innych warunków, aby optymalnie kwitnąć. Przemysł kawowy stał się na tyle popularny, że w niektórych krajach stanowi ogromną część gospodarki i zapewnia pracę milionom ludzi. Główne kraje, które zajmują się produkcją kawy to Brazylia, Wietnam, Kolumbia, Indonezja, Indie czy Etiopia.
Największe plantacje kawy na świecie
Brazylia może pochwalić się największą produkcją kawy. Rocznie uzyskuje około 2,44 mln ton tego surowca, co stanowi 1/3 światowej produkcji. Do pracy przy 3 miliardach krzewów zatrudnia się tam około 5 milionów ludzi. Kawa w Brazylii stanowi 1/5 część całego eksportu. Najbardziej znane odmiany brazylijskiej kawy to Bourbon, Typica, Mundo Novo czy Catuai. Charakteryzują się łagodnym smakiem z delikatnymi nutami czekoladowymi, pozbawionymi kwasowości.
Kolejnym ogromnym producentem kawy jest Wietnam, gdzie otrzymuje się około 1,17 mln ton kawy rocznie. Produkowane tam ziarna to głównie robusta, czyli uważana przez wielu za odmianę mniej szlachetną niż arabika. Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w roku 1857 dzięki francuskim misjonarzom i stanowi drugą co do wielkości produkcję na świecie.
Jeśli rozmawiamy o produkcji kawy, to nie możemy zapomnieć o Kolumbii. Jej tereny są idealnie przystosowane do uprawy krzewów kawowca. Przez cały rok panuje ciepły klimat, a przechodzące przez nią Andy są świetnym miejscem pod plantacje. Rocznie produkuje się tam około 0,88 mln ton kawy. Jest trzecim co do wielkości producentem tego surowca, jednak jeśli chodzi o wysokiej jakości arabikę, to ustępuje tylko Brazylii.
Uważana za kolebkę kawy jest Etiopia, gdzie pasterz Kaldi odkrył jej właściwości. W Etiopii od tysiącleci kawę uprawia się w ten sam sposób. Mimo że krzewy hoduje się tam w małych gospodarstwach to wydobywane ziarna są uznawane za jedne z najlepszych. Charakteryzuje je kwaskowaty, owocowy smak. W Etiopii rocznie uzyskuje się około 0,26 mln ton kawy.
Warto wiedzieć, że w Nowojorskiej Giełdzie Kawy i Cukru odbywa się główna sprzedaż oraz kupno kawy, a największy port przeładunkowy znajduje się w Niemczech w Hamburgu.