Konserwacja ekspresu do kawy, zadbaj o swój sprzęt

Zadbaj o swój sprzęt, czyli konserwacja ekspresu do kawy

Poradniki
5/5(13)

Na przygotowanie dobrej kawy w ciśnieniowym ekspresie kolbowym składa się wiele czynników. Ważna jest kawa (najlepiej wysokiej jakości, świeżo mielona tuż przed parzeniem), istotny jest młynek (najlepiej żarnowy, gwarantujący drobny i równy przemiał) oraz cały dodatkowy osprzęt taki jak tamper, waga itp. Bez wiedzy i umiejętności osoby przygotowującej kawę też będzie ciężko o dobry napar 🙂 Najważniejsza sprawa to oczywiście sprawy ekspres, mówiąc sprawny mam tu na myśli nie tylko to, aby zapewniał nam odpowiednią temperaturę i ciśnienie wody, lecz również to, aby był czysty i gotowy do procesu parzenia.

Zaniedbanie ekspresu i jego czystości często skutkuje zaburzeniami procesu przygotowywania kawy. Nie trudno o przytkanie prysznica z którego wypływa woda, czy sitka znajdującego się w portafiltrze. Musimy sobie więc uświadomić, że dbanie i prawidłowa konserwacja ekspresu do kawy nie tylko uchroni nas przed częstym oddawaniem go do naprawy, ale przede wszystkim jest jedną ze składowych, która pozwala nam na uzyskiwanie, a więc i cieszenie się kawą najwyższej jakości.

W tym artykule postaram się omówić czynności, które należy regularnie wykonywać jeśli przygotowujemy kawę w domowym ekspresie kolbowym – niektóre czynności nie są konieczne, a wręcz zakazywane, wszystko zależy od rodzaju ekspresu i jego budowy dlatego powinniśmy się zapoznać z instrukcją obsługi oraz zaleceniami producenta. Wszystko po to, aby Państwa sprzęt jak najdłużej pozostawał bezawaryjny, a kawa w nim przygotowywana niezmiennie wyjątkowa 🙂

Warto na początku zdać sobie sprawę dlaczego ekspres kolbowy wymaga czyszczenia i odkamieniania. To jak szybko i w jakim stopniu będzie zakamieniał się ekspres zależy od tego jaka woda będzie używana do przygotowywania kawy. Im woda twardsza tym szybciej pojawia się problem z kamieniem – tym samym częściej musimy odkamieniać sprzęt. Osoby które mają twardą wodę w kranie na pewno wiedzą co dzieje się w czajniku, czy to elektrycznym, czy tym który stawiany jest na kuchence, po pewnym czasie gotowania w nim takiej wody. Podobnie dzieje się z ekspresem – to oczywiste. Aby ograniczyć to zjawisko warto filtrować wodę, którą następnie wlewamy do zbiornika w ekspresie lub stosować filtry w ekspresie o ile posiada on taką opcję. Na rynku jest wiele dzbanków filtrujących, które mogą okazać się pomocne dla wszystkich którzy zmagają się z twardą wodą. Tak jak wspominałem to jak dużo kamienia będzie się odkładało w ekspresie zależy od wody, dlatego woda będzie determinowała to z jaką częstotliwością konieczne będzie odkamienianie ekspresu. Woda miękka nie będzie dla nas aż tak uporczywa, trzeba jednak pamiętać, że w niej również znajduje się pewna ilość minerałów które odkładają się w postaci kamienia. Dlatego raz na jakiś czas warto odkamienić ekspres.

Jak przebiega odkamienianie ekspresu kolbowego?

Na rynku znaleźć możemy środki odkamieniające w płynie bądź w tabletkach. Bez względu czy użyjemy płynu czy tabletek, sama zasada użycia tych środków, czyli odkamieniania ekspresu kolbowego wygląda następująco:

  • Przyrządzamy roztwór odkamieniający, zazwyczaj producenci podają na opakowaniach zalecane proporcje;
  • Wlewamy roztwór do zbiornika na wodę w ekspresie (należy pamiętać aby wyjąć wcześniej filtr wody);
  • Włączamy ekspres i przepuszczamy niewielką ilość roztworu przez kolbę (grupę) i dyszę spieniającą, po czym wyłączamy ekspres;
  • Odczekujemy 20 min, włączamy ekspres i przepuszczamy resztę roztworu przez kolbę i dyszę spieniającą i wyłączamy ekspres;
  • Odczekujemy kolejne 20 min, dolewamy świeżej, czystej wody
    (bez środków odkamieniających) do zbiornika na wodę, włączamy ekspres i całą wodę przepuszczamy przez kolbę i dyszę spieniającą w celu przepłukania ekspresu z środka odkamieniającego;
  • Jeśli mamy wątpliwości czy całość środka odkamieniającego została wypłukana, możemy powtórzyć poprzedni krok.

Bardzo ważne jest, aby nie mylić odkamieniania ekspresu z jego czyszczeniemPodczas odkamieniania pozbywamy się kamienia, który osadza się na obwodach, podzespołach ekspresu. Odkamieniając ekspres nie usuniemy zabrudzeń, tłuszczów i innych substancji, które mogą znaleźć się w ekspresie. Aby tego dokonać musimy użyć środków czyszczących.

Czyszczenie ekspresu kolbowego

Zasada czyszczenia ekspresu kolbowego wygląda następująco:

  • W portafilter (kolbę) wkładamy specjalne, ślepe sitko (bez dziurek przez które przepływa kawa);
  • Wsypujemy do ślepego sitka (założonego do kolby) proszek czyszczący (ilość wg sugestii producenta);
  • Dopinamy portafiler do grupy i włączamy przycisk odpowiedzialny za parzenie kawy, odczekujemy 5 sekund i wyłączamy parzenie kawy;
  • Odczekujemy kolejne 5 sekund i znów włączamy parzenie. Taki cykl (cały krok 3) powtarzamy pięciokrotnie;
  • Odpinamy portafilter z grupy, czyścimy ślepe sitko z resztek proszku czyszczącego;
  • Powtarzamy krok nr 3, z tą różnicą, że teraz robimy to bez proszku czyszczącego. Ma to na celu wypłukanie resztek środka czyszczącego z elementów ekspresu;
  • Odpinamy kolbę i przepuszczamy przez kilka sekund wodę w celu przepłukania.

Należy również pamiętać o myciu samej kolby (portafiltra). Robimy to pod bieżącą wodą. Wyjmujemy z niej sitko i wszystkie elementy myjemy wodą i gąbką tak aby pozbyć się osadu z kawy, tłuszczów, tak aby przede wszystkim miejsca które mają styczność z kawą były czyste. Sprawdzamy również samo sitko, czy oczka nie są zatkane. Jedną z możliwości czyszczenia samej kolby i sitka jest moczenie jej w roztworze przyrządzonym z wody z proszkiem czyszczącym. Należy jednak pamiętać aby po takim zabiegu dokładnie wypłukać wszystkie elementy, zanim zaczniemy przygotowywać kawę.

Czyszczenie dyszy do spieniania mleka

Kolejnym elementem o który musimy zadbać jeżeli chodzi o konserwacje ekspresu do kawy jest dysza do spieniania mleka. Jeśli przygotowujemy kawy mleczne, a do spieniania i podgrzewania mleka używamy dyszy, oczywistym jest, że pozostają na niej resztki mleka. Aby zachować dyszę w czystości warto stosować się do następujących kroków:

  • Po każdym spienianiu mleka powinniśmy przetrzeć dyszę wilgotną ściereczką i przepuścić przez nią przez kilka chwil parę wodną tak aby pozbyć się pozostałości mleka zarówno na dyszy jak i w jej wnętrzu. Należy uważać, ponieważ można przy tej czynności poparzyć, jeśli nie zachowamy uwagi.
  • Warto również co jakiś czas przeczyścić dyszę specjalnym środkiem (zazwyczaj w płynie) do tego przystosowanym.

Przygotowujemy roztwór w dzbanku do spieniania mleka – zazwyczaj jest to około 30 ml środka na 500 ml wody, jednak i w tym przypadku najlepiej będzie jak zastosujemy się do wytycznych (proporcji) producenta środka czyszczącego. Zanurzamy głęboko dyszę w roztworze i zaczynamy spienianie. Po czyszczeniu dyszy w roztworze należy powtórzyć czynność z zastosowaniem czystej wody, aby przepłukać dyszę ze środków chemicznych. Jeśli korzystamy z dyszy parowej od czasu do czasu, warto również przed samym spienianiem mleka przepuścić przez nią przez chwilę parę wodną, która ją przeczyści i odświeży. Przy okazji pozbędziemy się wody, która mogła się zebrać w dyszy.

Ekspres kolbowy jest urządzeniem przy pomocy którego przyrządzamy napar, który następnie spożywamy. Miejmy to na uwadze i nie zaniedbujmy czyszczenia i odkamieniania ekspresu. Jeśli ekspres będzie dobrze eksploatowany odwdzięczy nam się lepszą kawą, a jego poprawne funkcjonowanie na pewno potrwa dłużej. Nikt z nas nie chce pić kawy z resztkami z poprzednich dni, ani takiej z posmakiem zepsutego mleka. To jak będzie smakowała kawa przyrządzona w domowym zaciszu zależy tylko od nas, naszej świadomości i podejścia do tematu. Dbajmy o swój kawowy sprzęt. Szkoda życia na picie niedobrej kawy 🙂 

jaka-kawe-wbrac-poradnik-wi Jaką kawę wybrać? Poradnik ...
Czyszczenie ekspresu Nivona Czyszczenie ekspresu Nivona, c...

Komentarze 5/5(13)

  1. Ja mam inny problem, często mam sytuację kiedy nie mogę dokręcić do końca kolby. Ekspres to widoczny na zdjęciach Ascaso Dream. Po rokręceniu grupy kawowej wyczyszczeniu uszczelek itp problem znika.
    Zastanawiam się jakie błedy popełniam, że dochodzi do takich sytuacji?

    1. Pytanie czy problem leży w zanieczyszczonej uszczelce i grupie czy raczej w zbyt dużej ilości kawy w portafiltrze?
      Może po prostu wsypuje Pan za dużo kawy, potem niepotrzebnie rozkręca ekspres, a następnie robi test z mniejszą ilością kawy 🙂
      Tak czy inaczej warto również raz na jakiś czas rozkręcić i dokładnie wyczyścić te elementy.

Skomentuj Wojtek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

fourteen − three =