Brownie z musem czekoladowym i chili
Newsy, PoradnikiŚwięta zbliżają się WIELKIMI krokami. Jest to okres przez nas uwielbiany, na który niecierpliwie czekamy przez cały rok. Magiczny czas, gdy składamy sobie szczere życzenia i wręczamy wspaniałe prezenty. Jednak najważniejsze jest to, że pragniemy świętować w gronie najbliższych. Przygotowania do świąt zaczynamy dużo wcześniej tak, aby wszystko było gotowe na czas. Kiedy dzieci lepią bałwana i ubierają choinkę, my musimy zadbać o wystrój świątecznego stołu. Koniecznie muszą znaleźć się na nim przepyszne wypieki. Dlatego wszystkim domowym cukiernikom nasza wspaniała Ela, czyli Cake Master kawiarni Konessocafe przedstawia przepis na zimowe Brownie z musem czekoladowym i chili. Warto skorzystać z takiej okazji, gdy nasza Mistrzyni dzieli się swoimi sekretami.
Składniki na Brownie:
- 5 jaj
- garść wiśni (mrożone, bądź świeże)
- 300g gorzkiej czekolady
- 150g masła
- 150g cukru
- 150g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 3 łyżki kakao
- pół łyżeczki chili
Mleko, masło oraz czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. W osobnym naczyniu ucieramy jajka z cukrem, a gdy masa zwiększy swoją objętość praktycznie o połowę, dodajemy przestudzoną masę czekoladową. Całość mieszamy ostrożnie szpatułką. Następnie dodajemy przesianą mąkę i szczyptę chili. Na koniec, gdy otrzymamy już gładką teksturę, dodajemy garść wiśni. Czas pieczenia 30 min/ 170 stopni (do suchego patyczka).
Mus czekoladowy:
- 3 jajka
- 40g cukru
- 200g czekolady gorzkiej
- 40g masła
- pół łyżeczki żelatyny
Czekoladę oraz masło roztapiamy w kąpieli wodnej, a gdy masa ostygnie, dodajemy żółtka.
W osobnej misie białka ubić na sztywno z cukrem, po czym delikatnie w trzech turach wmieszać w masę czekoladową.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, następnie dodać do masy oraz dokładnie wymieszać.
Gotowy mus wylewamy na przestudzone Brownie oraz wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Bon appétit!