rok espresso maker

ROK espresso – jak zaparzyć kawę w rok espresso maker?

Ekspresy do kawy, Newsy, Poradniki, Recenzje, Testy
5/5(3)

Dawno nic nie pojawiało się na naszym blogu, ale w dużej mierze związane było to z uruchomieniem nowej odsłony graficznej naszego sklepu 😀 Przy okazji zachęcam do odwiedzin i zostawiania informacji co jeszcze powinniśmy usprawnić lub zmienić.

Dziś wpis o ROK espresso, czyli bardzo ciekawym zaparzaczu od kawy, który otrzymałem od jednego z użytkowników forum wszystko o kawie na które serdecznie Was zapraszam.

ROK ESPRESSO MAKER to urządzenie działające na zasadzie podobnej do ekspresu do kawy – nie wymaga jednak prądu. Urządzenie jest dość poręczne i łatwe w transporcie co pozwala zabrać je ze sobą np. w podróż. Co prawda na pewno wygodniej będzie zabrać aeropress czy inne mniejsze urządzenie, ale ROK ma swój urok.
Zaparzacz ROK espresso jest bardzo prosty w użyciu, jednak przygotowanie w nim dobrej kawy okazuje się nieco trudniejszym zadaniem. Poniżej załączam film przedstawiający instrukcję obsługi zaparzacza. Ze swojej strony mogę powiedzieć, że w zaparzaczu po wielu próbach udało mi się przygotować dobrą kawę, zbliżoną smakiem i konsystencją do espresso przygotowanego z tej samej mieszanki w profesjonalnym ekspresie kolbowy.


Do moich testów użyłem kawy Bazzara Dodicigrancru, którą na co dzień używamy w naszej kawiarni. Zmieliłem ją identycznie jak do ekspresu La Marrzocco Linea jednak musiałem wykorzystać nieco mniejszą ilość kawy z uwagi na mniejsze sitko. Odmierzoną porcję 14g kawy umieściłem w sitku i delikatnie ubiłem. Do wcześniej ogrzanej kolby włożyłem sitko wypełnione kawą i całość zamocowałem w zaparzaczu. Przefiltrowaną i zagotowaną wodę o temperaturze 94 stopni wlałem do górnej części zaparzacza – około 70ml. Po podniesieniu ramion zaparzacza woda wpłynęła do „komory zaparzania” gdzie miała już kontakt z kawą. Po około 6 sekundach zacząłem wyciskać kawę co wymagało sporej ilości siły. Koniec wyciskania kawy to blisko 50 sekund – nie ma możliwości żeby taką ilość drobno zmielonej kawy przecisnąć szybciej. Efekt w filiżance to około 55g kawy o konsystencji zbliżonej do espresso i całkiem ciekawym smaku.

ROK espresso to z całą pewnością bardzo ciekawe urządzenie, które sprawiło mi wiele frajdy, ale i wiele rozczarowań związanych z fatalnym wynikiem w filiżance. Z czystym sumieniem mogę polecić taki zaparzacz każdemu kto lubi eksperymentować z kawą i ma sporo cierpliwości. Przygotowana kawa może zaskoczyć smakiem, ale ciężko porównywać ją z espresso z ekspresu kolbowego.

time-for-coffee Świadomy konsument – Da...
czy-dzieci-moga-pic-kawe Czy dzieci mogą i powinny pi...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

13 + 9 =