oolong

Herbata oolong – podstawy

Newsy
5/5(1)

Czym jest herbata oolong?

Herbata oolong znana również jako ulung lub herbata niebieska jest jedną z tradycyjnych chińskich herbat, która zyskuje w ostatnim czasie coraz większą popularność. Oolonga uprawia się w południowych Chinach oraz na Tajwanie, gdzie cieszy się dużą popularnością.

Aby stworzyć z liści herbaty oolonga konieczne jest wielokrotne powtarzanie czterech etapów obróbki, tj. więdnięcie, skręcanie, kształtowanie, i prażenie. W zależności od odmiany liściom pozwala się na osiągnięcie określonego poziomu utlenienia i może się ono wahać od 8 do nawet 85%.

Wysokiej jakości oolongi powstają z całych liści, które są kształtowane na dwa zwyczajowe style: długie, zwinięte liście i niewielkie mocno zwinięte „perełki”. Sama herbata charakteryzuje się złożonym smakiem i aromatem. W zależności od pochodzenia i sposobu obróbki herbata oolong może mieć wyczuwalną w sobie słodycz z nutami owoców poprzez drewniane, ciężkie nuty z wyczuwalnym prażeniem aż po świeże, ożywcze aromaty przypominające te z herbat zielonych.

Właściwości herbaty oolong

Herbaty oolong podobnie jak i inne herbaty charakteryzują się wieloma właściwościami zdrowotnymi. W jednej filiżance oolonga znajduje się bogactwo minerałów takich jak mangan, potas czy magnez. Dodatkowo oolongi mają wysoką zawartość polifenoli, które w połączeniu z kofeiną mogą wspierać spalanie tłuszczu. Przeciwutleniacze pomagają usuwać z organizmu wolne rodniki, mając zbawienny wpływ na skórę oraz są ważnym sprzymierzeńcem w profilaktyce przeciwnowotworowej.

Wysoka zawartość fluoru w herbacie oolong wspiera odbudowę szkliwa, a sama herbata znana jest dodatkowo z łagodnego działania antyseptycznego, co ułatwia utrzymanie higienę jamy ustnej. Oolongi są również zalecane dla osób borykających się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu i cukru. Regularne picie herbaty oolong wspomaga obniżenie poziomu cholesterolu i cukru, co jest istotne przy leczeniu cukrzycy typu 2.

Jak parzyć herbatę oolong?

Przez swoje zróżnicowanie pod względem produkcji herbaty oolong mogą być zaparzane od 10 sekund do około 5 minut. Wszystko zależy od wielkości liści, poziomu utlenienia i tego, czy są zwinięte, czy skręcone.

Dla ułatwienia większość producentów podaje, jak długo powinno się zaparzać daną mieszankę. Najczęściej jest to około 2-3 minuty. Oolongi powinny być zalewane wodą o temperaturze około 90-95 stopni. Najwyższej jakości oolongi znane są z tego, że można je zaparzyć nawet ponad 20 razy! Zazwyczaj jednak te same liście nadają się do zaparzenia do 5-7 razy. Z każdym kolejnym naparem konieczne jest wydłużenie czasu parzenia o 10-30 sekund.

top moka Jaką kawiarkę wybrać i czym...
Brownie chilli Brownie z musem czekoladowym i...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

17 − thirteen =