Czy można jeść ziarna kawy?
NewsyOpakowanie świeżutkiej kawy właśnie trafiło w moje ręce i w napływie emocji od razu je otworzyłem. Z pewnością nie tylko ja kocham to uczucie, gdy po otwarciu opakowania uwalnia się wspaniały aromat, który całkowicie odłącza mnie od rzeczywistości i przenosi w krainę marzeń. Dzisiejszego poranka wspaniały zapach świeżo wypalonych ziaren rozbudził we mnie zupełnie nowe uczucia. Nie mogłem powstrzymać się, aby nie spróbować ich jeszcze przed zmieleniem. Przecież coś, co tak pięknie pachnie, musi równie dobrze smakować. Chrupiąc jasno palone peruwiańskie ziarenka, pojawiło się pytanie, czy mogę jeść ziarna kawy?
Czy mogę jeść ziarna kawy?
Dla ciekawych tego tematu odpowiedź podaję już na początku. Możesz jeść kawę, ale czy naprawdę tego chcesz? Odpowiedź na to pytanie wymaga już głębszej refleksji i większej świadomości. Kawa jest owocem, który składa się ze skórki, miąższu i ziarna. Zbierane owoce przechodzą proces obróbki, który polega na uzyskaniu samych ziaren, które są tak cennym dla nas produktem. Surowe ziarna (tzw. kawa zielona) są następnie wypalane i w takiej formie możemy otrzymać je w sklepie. Tradycyjnie z kawy przygotowujemy napar, który ma wspaniałe właściwości pobudzające i zachwyca nas smakiem. Jednak gdy jemy ziarna kawy, wszystkie właściwości, które otrzymujemy wraz z naparem, docierają do nas ze zdwojoną mocą.
Czy jedzenie kawy jest zdrowe?
Zdania na temat właściwości zdrowotnych kawy od wielu lat są podzielone. Aktualnie jednak otrzymujemy coraz więcej dowodów na pozytywne działanie kawy na nasz organizm. Jednym z głównych powodów, dla których kawa jest uważana za produkt dla nas dobry, jest wysoka zawartość przeciwutleniaczy. Kawa znajduje się wysoko w grupie przeciwutleniaczy zwanych dietetycznymi związkami fenolowymi. Uważa się, że te antyoksydanty chronią nas przed chorobami sercowo-naczyniowymi czy stanami zapalnymi. Jedzenie ziaren kawy daje bardzo podobny efekt jak podczas jej picia, jednak jest trochę zwiększony.
Jeżeli decydujesz się na jedzenie ziaren kawy, musisz zdać sobie sprawę z tego, że przyjmujesz nie tylko większy poziom przeciwutleniaczy, ale również kofeinę. Każdy, kto w ciągu dnia pije dużo kawy, chociaż raz w życiu na pewno przeżył przyjęcie zbyt dużej dawki kofeiny. Dlatego, jeśli jesz kawę, rób to z umiarem!
W jakiej postaci jeść kawę?
Zielone ziarna kawy, to surowy produkt, który nie został wypalony. Musisz wiedzieć, że zielona kawa jest wyjątkowa twarda, a w jej smaku trudno doszukać się ciekawych nut. Zielone ziarna mają trawiasty i kwaśny smak bez nut czekolady, kakao, czy karmelu, które powstają podczas ich palenia. Ziarna wypalone nie są już tak twarde, jak zielone, ale również potrafią chrupnąć. Taka kawa jest bardzo popularnym dodatkiem do różnych słodkości np. ciast, ale w sklepach możemy również znaleźć ziarna kawy oblane czekoladą, które swoją drogą smakują nadzwyczaj dobrze.
Jeżeli naszła Cię kiedyś ochota, aby spróbować, jak smakują ziarna kawy, to nie musisz się obawiać o zdrowie. Pamiętaj, że jednocześnie przyjmujesz większą dawkę kofeiny, niż podczas picia, więc należy zachować pewien umiar i zdrowy rozsądek.