Dobra herbata - jak ją przygotować?

Jak dobrze zaparzyć herbatę?

Poradniki
5/5(5)

Herbata to obok zwykłej wody i kawy najpopularniejszy napój spożywany w bardzo wielu domach. Stałe picie herbaty ma bardzo wiele pozytywnych aspektów, o których część z nas nawet nie wie. Jak wiadomo na półkach sklepowych jest masa rodzajów i gatunków herbat, które różnią się nie tylko smakiem, wyglądem czy aromatem, ale również sposobem przygotowywania. Sposób obróbki liści herbaty oraz miejsce ich zbioru znacząco wpływają na smak naparu w naszej filiżance czy szklance, jednak równie ważnym aspektem jest odpowiednie zaparzenie herbaty. Zakup dobrej jakościowo herbaty oraz odpowiednie jej przechowywanie to dwa pierwsze kroki do dobrej herbaty, trzecim bardzo ważnym krokiem jest przestrzeganie określonych zasad parzenia danego rodzaju herbaty.

Aby najlepiej zrozumieć, że każda herbata wymaga trochę innego podejścia wystarczy spróbować zielonej herbaty zaparzonej w dwóch temperaturach: 70 oraz 90 stopni. Po spróbowaniu każdy z pewnością odczuje różnice w smaku – która lepiej będzie smakowała? Zapewne ta zaparzona zgodnie z zaleceniami 🙂

Dobra woda to podstawa

Podobnie jak w przypadku kawy bardzo dużą częścią herbaty jest woda, dlatego jej jakość jest niezmiernie ważna. Odpowiednia do parzenia herbaty woda powinna być miękka, czyli powinna zawierać niewielką ilość soli mineralnych (głównie magnezu i wapnia).

W twardej wodzie również można parzyć herbaty, jednak tylko z niektórych regionów np. Assam ze względu na dużą ekstraktywność tego gatunku herbaty. Podczas parzenia herbaty w twardej wodzie należy pamiętać o użyciu nieco większej dozy suszu i parzeniu herbaty nieco dłużej.

Oprócz twardości i mineralizacji wody należy również pamiętać o jej świeżości. Woda do parzenia herbaty powinna być świeża i zagotowana tylko raz! Podczas gotowania z wody ulatnia się tlen, który jest potrzebny do uzyskania dobrej w smaku herbaty, kolejne gotowanie wody pozbawia jej tej cennej podczas parzenia herbaty substancji.

Gotowanie wody i jej temperatura

Każdy rodzaj i gatunek herbaty wymaga nieco innej temperatury, najważniejsze jest to aby nauczyć się gotować wodę do tzw. „białego wrzenia” –  w żadnym wypadku nie wolno przegotować wody.

Wrzenie wody składa się z trzech etapów:

– pierwsze stadium rozpoczyna się odrywaniem pęcherzyków powietrza od ścianek i dna czajnika;

– drugi etap to unoszenie się pęcherzyków ku górze , które powoduje lekkie zmętnienie, a nawet zabielenie wody. Etap ten jest bardzo krótki i szybko przechodzi w kolejny. Właśnie na tym etapie powinniśmy zakończyć gotowanie wody;

– trzeci etap to burzliwe i intensywne wrzenie wody, które nie jest pożądane w przypadku gotowania wody na herbatę.

Przegotowana woda znacznie pogarsza smak herbaty, pozbawiona dużej ilości tlenu woda dodaje twardości i powoduje zubożenie smaku herbaty. Natomiast woda niedogotowana obniża ekstraktywność herbaty, nie przyczyniając się znacząco do smaku naparu.

Sposób parzenia (temperatura wody) danego rodzaju czy gatunku herbaty zależy głównie od stopnia przefermentowania liści, dlatego też w innej temperaturze parzymy herbaty zielone, czarne, czerwone itd. Poniżej jest tabelka przedstawiająca temperatury, które powinniśmy stosować do parzenia danego rodzaju herbaty. Często na opakowaniach herbat można znaleźć informację w jakiej temperaturze powinniśmy zaparzyć herbatę – warto z tej informacji skorzystać.

 

Rodzaj herbaty Temperatura parzenia
Herbata zielona 60 -85 stopni
Herbata czarna 96 stopni
Herbata czerwona 96 stopni
Herbata Darjeeling 96 stopni
Herbata Oolong 90 – 96 stopni
Herbata Rooibos 96 stopni
Herbata biała 75 – 85 stopni

Ile suszu do przygotowania dobrej herbaty?

Odpowiednie dawkowanie suszu jest bardzo ważne, gdyż to właśnie od jego ilości głównie zależy smak naszej herbaty. Ogólna zasada mówi o używaniu 1-2 gramów herbaty na każde 100ml wody, parząc herbatę w dużym czajniczku warto wsypać jedną łyżeczkę dodatkowo.

Czas parzenia herbaty

Kolejnym bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na smak herbaty jest czas jej parzenia. Zależy on od rodzaju herbaty i tak jak w przypadku temperatury jest różny dla każdego z rodzajów.

W zależności od rodzaju i czasu parzenia herbaty napar może w różny sposób oddziaływać na organizm człowieka. Herbata zaparzona w pierwszych 3 minutach ma z reguły działanie pobudzające, zaś w następnych minutach wydzielają się związki garbnikowe, głównie tanina, która działa uspokajająco. Długie parzenie herbaty bardzo często powoduje bardzo gorzki smak naparu. Poniżej tabelka z czasem parzenia, który warto zastosować do danego rodzaju herbaty.

 

Rodzaj herbaty Czas parzenia
Herbata zielona 1 -3 minuty
Herbata czarna 2 – 3 minuty
Herbata czerwona 1 – 3 minuty
Herbata Darjeeling 2 – 3 minuty
Herbata Oolong 1 -3 minuty
Herbata Rooibos 3 – 5 minuty
Herbata biała 2 – 5 minuty

W czym parzyć herbatę i jak ją podawać? krótko o przydatnych akcesoriach

Pierwszym dość ważnym przyrządem pomocnym podczas parzenia herbaty jest termometr – o tym jak ważna jest temperatura wspomniałem wcześniej i nie będę się powtarzał.

Czajniczki do parzenia herbaty oraz zaparzacze to naczynia, które pozwalają na idealne rozwinięcie się smaków i aromatów herbaty. Korzystając z tego typu zaparzaczy należy pamiętać, aby przed zalaniem herbaty podgrzać naczynie. Bardzo ważny jest również kształt i wielkość naczyń – powinny one dawać możliwość swobodnego rozwijania się liści herbaty.

Herbatę powinniśmy podawać w odpowiednich naczyniach, do zaparzonej w czajniczku herbaty warto podać elegancką, porcelanową filiżankę. Dobra herbata wymaga odpowiedniej oprawy, a tą z pewnością zapewnią ładne filiżanki, najlepiej wykonane z grubego materiału, dobrze utrzymującego ciepło.

Krótko podsumowując, aby zaparzyć dobrą herbatę oprócz dobrej jakości liści herbaty potrzebujemy również podstawowej wiedzy, którą będziemy musieli dobrze spożytkować.

Parzenie kawy w ekspresie automatycznym Parzenie kawy w ekspresie auto...
Serce latte art Jak namalować serce na kawie

Komentarze 5/5(5)

  1. Bardzo ciekawy artykuł, piję dużo herbaty zielonej ale teraz wiem, że zaparzałam ją w zbyt gorącej wodzie. A jak jest z ziołami np. tego typu: bifix.pl/nasze-produkty/bi-fix-herbatki-ziolowe/bi-fix-monoziola , należy je parzyć we wrzątku?

Skomentuj Luiza Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 × 1 =