Serce latte art

Jak namalować serce na kawie

Newsy, Poradniki
5/5(3)
Ostatnio Sylwia pisała o tym czym jest sztuka latte art i jak powinniśmy do tego podejść, a dziś ja chciałabym w skrócie opowiedzieć Wam jak zrobić jeden z prostszych wzorów, czyli serce. 

Co to jest Latte Art? Krótko i najprościej ujmując to sztuka malowania na kawie, czyli tworzenie za pomocą strumienia spienionego mleka rozmaitych wzorów na kawie. Pamiętajmy, że można wykorzystać do tego na przykład wykałaczki, aby poprawić nasz wzór. Jednak warto spróbować nauczyć się radzić sobie bez pomocy, satysfakcja będzie wtedy gwarantowana 🙂

Wbrew pozorom tworzenie wzorów na kawie wcale nie jest takie trudne. Jak mówi znane przysłowie – ćwiczenie czyni mistrza. Pamiętam swoje pierwsze próby namalowania idealnego serca na kawie, które były nieudane. Jednak z biegiem czasu zaczęło to przybierać odpowiedni kształt i kontrast.

Zdobić możemy kawy mleczne, takie jak cappuccino czy kawę latte. Jak się za to zabrać? Przede wszystkim musimy przestrzegać paru istotnych zasad, aby namalować piękne serce. Najważniejsze z nich to:

  1. Świetnie przygotowane espresso z widoczną i równomierną cremą.
  2. Odpowiednia temperatura mleka, 60 – 65 stopni Celsjusza. Co ważne, najlepiej aby mleko było dobrze schłodzone przed podgrzaniem i miało 3,2% zawartości tłuszczu.
  3. Idealnie spienione mleko. Podgrzewając mleko pod dyszą ekspresu powinniśmy je najpierw delikatnie napowietrzyć, aby zwiększyło swoją objętość, trzymając dyszę nieco wyżej na głębokość 1cm. Następnie należy zanurzyć ją głębiej i wprowadzić mleko w wir, aby pozbyć się bąbelków powietrza z powierzchni mleka. Idealne mleko powinno się ładnie błyszczeć i mieć lustrzaną konsystencję.

Mając tak przygotowane espresso i mleko możemy zabrać się za malowanie. Poniżej opiszę Wam, jak należy to zrobić.

Pierwsza rzecz, jaką musimy wykonać to rozprowadzenie mleka. Lejemy więc mleko w samym środku espresso z wysokości około 6-7 cm od cremy, aby wydobyć ciemną barwę kawy i rozprowadzamy równomiernie po kawie . Pamiętajmy jednak, aby zachować odpowiednią wysokość, uzyskamy ładny kontrast między mlekiem i kawą oraz unikniemy białych, nierównomiernych plam z mleka na kawie. Dzbanek staramy trzymać się prostopadle do ucha filiżanki, tak aby utworzyć kąt prosty. Ważne, aby podczas lania mleka kontrolować, czy trzymamy dzbanek w linii prostej. W momencie kiedy będziemy go trzymać krzywo, serce przybierze nierówny kształt i przemieści się ze środka filiżanki.

Następnie, gdy filiżanka jest już do połowy pełna, zbliżamy dzióbek dzbanka do powierzchni kawy bez zmiany tempa nalewania mleka, tak by uzyskać biały pełny i okrągły kształt. W momencie, kiedy filiżanka jest już pełna, unosimy dzbanek do góry, nie przerywając nalewania i przecinamy powstałe koło na pół za pomocą cienkiego strumienia mleka.

Na pewno część z Was, czytając o Latte Art zastanawia się, w jakim celu wykańczać kawę podobnymi wzorami, co wymaga trochę czasu. Odpowiedź jest prosta – tak przygotowana kawa po prostu cieszy oko 🙂

Latte art, sztuka malowania na kawie Latte art – jak to ugry...
co można znaleźć w opakowaniu z kawą Kawa kawie nierówna, czyli co...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

four × two =