ROK espresso – jak zaparzyć kawÄ™ w rok espresso maker?
Ekspresy do kawy, Newsy, Poradniki, Recenzje, TestyDawno nic nie pojawiało się na naszym blogu, ale w dużej mierze związane było to z uruchomieniem nowej odsłony graficznej naszego sklepu 😀 Przy okazji zachęcam do odwiedzin i zostawiania informacji co jeszcze powinniśmy usprawnić lub zmienić.
Dziś wpis o ROK espresso, czyli bardzo ciekawym zaparzaczu od kawy, który otrzymałem od jednego z użytkowników forum wszystko o kawie na które serdecznie Was zapraszam.
ROK ESPRESSO MAKER to urzÄ…dzenie dziaÅ‚ajÄ…ce na zasadzie podobnej do ekspresu do kawy – nie wymaga jednak prÄ…du. UrzÄ…dzenie jest dość porÄ™czne i Å‚atwe w transporcie co pozwala zabrać je ze sobÄ… np. w podróż. Co prawda na pewno wygodniej bÄ™dzie zabrać aeropress czy inne mniejsze urzÄ…dzenie, ale ROK ma swój urok.
Zaparzacz ROK espresso jest bardzo prosty w użyciu, jednak przygotowanie w nim dobrej kawy okazuje się nieco trudniejszym zadaniem. Poniżej załączam film przedstawiający instrukcję obsługi zaparzacza. Ze swojej strony mogę powiedzieć, że w zaparzaczu po wielu próbach udało mi się przygotować dobrą kawę, zbliżoną smakiem i konsystencją do espresso przygotowanego z tej samej mieszanki w profesjonalnym ekspresie kolbowy.
Do moich testów użyÅ‚em kawy Bazzara Dodicigrancru, którÄ… na co dzieÅ„ używamy w naszej kawiarni. ZmieliÅ‚em jÄ… identycznie jak do ekspresu La Marrzocco Linea jednak musiaÅ‚em wykorzystać nieco mniejszÄ… ilość kawy z uwagi na mniejsze sitko. OdmierzonÄ… porcjÄ™ 14g kawy umieÅ›ciÅ‚em w sitku i delikatnie ubiÅ‚em. Do wczeÅ›niej ogrzanej kolby wÅ‚ożyÅ‚em sitko wypeÅ‚nione kawÄ… i caÅ‚ość zamocowaÅ‚em w zaparzaczu. PrzefiltrowanÄ… i zagotowanÄ… wodÄ™ o temperaturze 94 stopni wlaÅ‚em do górnej części zaparzacza – okoÅ‚o 70ml. Po podniesieniu ramion zaparzacza woda wpÅ‚ynęła do „komory zaparzania” gdzie miaÅ‚a już kontakt z kawÄ…. Po okoÅ‚o 6 sekundach zaczÄ…Å‚em wyciskać kawÄ™ co wymagaÅ‚o sporej iloÅ›ci siÅ‚y. Koniec wyciskania kawy to blisko 50 sekund – nie ma możliwoÅ›ci żeby takÄ… ilość drobno zmielonej kawy przecisnąć szybciej. Efekt w filiżance to okoÅ‚o 55g kawy o konsystencji zbliżonej do espresso i caÅ‚kiem ciekawym smaku.
ROK espresso to z całą pewnością bardzo ciekawe urządzenie, które sprawiło mi wiele frajdy, ale i wiele rozczarowań związanych z fatalnym wynikiem w filiżance. Z czystym sumieniem mogę polecić taki zaparzacz każdemu kto lubi eksperymentować z kawą i ma sporo cierpliwości. Przygotowana kawa może zaskoczyć smakiem, ale ciężko porównywać ją z espresso z ekspresu kolbowego.